Bombdådet i Stockholm i internationell press (här Fox news)

Bombdådet i utländsk press

#bostäder

Naken-protest mot höga hyror

 

English version and video below

Bild från Youtube. Se videon nedan.

Nakna, endast iförda gympadojor och djurmasker, stormade en grupp ungdomar en bostadsvisning i Berlin – och dansade i vardagsrummet.

”Mot ockerhyror – för rättvisa levnadsvillkor” och ”Hyreskontroll: Knyt nya hyresavtal till hyresindex” är aktionsgruppens krav. Protesten riktar sig mot de allt dyrare hyreslägenheterna i trendiga Berlin-områden som Prenzlauer Berg och Friedrichshain.

Aktivisterna kallar sig ”Hedonistische Wohnungsbesichtigungs-Rallye” (ungefär ”Hedonistisk lägenhetsvisningsaktion”) och ser det som sin plikt att protestera mot de stigande hyrorna i Berlin.

Gruppen besöker lägenhetsvisningar där de tycker att hyran är alltför hög. Demonstranterna anser sig inte bara vara bra på att dansa, utan även experter på hyresnivåer. Man kontrollerar lägenheters standard och utrustning och ställer sig frågan om hyrorna är rimliga.

Fantasibelopp

Aktionsgruppen kom till följande slutsats: Hyrorna är rena fantasibelopp, och är inte motiverade på något sätt – förutom för att stilla ägarnas pengahunger.

Idéen med en nakenprotest är inte ny. I Paris har sedan tre år gruppen ”Jeudi Noir” (”Svart torsdag”) gjort liknande aktioner. Även de har filmat sina räder och lagt upp videoklipp på Youtube.

Enligt Berliner Zeitung har hyrorna för nya avtal i den tyska huvudstaden stigit med hela 14 procent sedan 2009. Berlin är dock fortfarande den billigaste huvudstaden i Västeuropa, särskilt i fråga om lägenhetshyror. Hyran utgör i genomsnitt endast 12,3 procent av inkomsten, skriver tidningen. Som en jämförelse lägger münchenborna 17,6 procent av lönen på sitt boende.

Naked Protest Against Rising Rents

Naked, wearing nothing but sneakers and animal masks for camouflage, a group of activists stormed an apartment viewing in Berlin to protest against rising rents in the German capital. The group calls them self ”Hedonistische Wohnungsbesichtigungs-Rallye”, ”Hedonic Apartment viewing Rally”.

Illustration: Svågerpolitik.se

Sitter du på en guldgruva utan att veta om det? Du kan tjäna flera tusenlappar i månaden genom att hyra ut något som du ändå inte använder.

Att det svårt att hitta bostad i storstäder är inget nytt, men en annons från Brooklyn i New York tidigare i veckan tar kanske priset. Hyr ett redskapsskjul med charmigt rosa dubbeldörrar – för cirka 3500 kronor i månaden. Den här lilla ”studion” är drygt 8 kvadratmeter stor och, som ägarna skriver i annonsen på Craigslist, ”It’s a must-see to believe. Be prepared to be enchanted!”

Nu har vi ett förslag till alla er villaägare i Äppelviken, Askim och annorstädes. Man har ju hört att städarna insett att de kan höja sina taxor i RUT-avdragets spår, så slantarna börjar säkert sina i mångas plånböcker. Då gäller det att vara kreativ för att man ska kunna klara livhanken.

Varför inte hyra ut lekstugan i trädgården till någon fattig student, nu när det ändå börjar bli för kallt för ungarna att leka där? I en välordnad stockholmsförort borde det inte vara omöjligt att klämma ut 3000 till 4000 kronor i månaden för stugan. Känner du dig lite generös? Ställ dit en gammal kupévärmare och låta hyresgästerna duscha med hjälp av trädgårdsslangen (du kan säkert plussa på några hundralappar för lyxen). Lägg ut annonsen på Blocket idag! Det lär inte ta många minuter innan din ”fashionabla studio med sjöglimt” (ja ja, poolglimt) är uthyrd.

Och kom ihåg: Du gör samhället en god gärning genom att bidra till att minska bostadsbristen.

 
Film.nu