Bombdådet i Stockholm i internationell press (här Fox news)

Bombdådet i utländsk press

#christian engström

Miljöpartiet för och emot fildelning

 

Isabella Lövin röstade för Gallo-rapporten, Carl Schlyter emot

Idag röstades den kontroversiella Gallo-rapporten igenom av EU-parlamentet. Den kräver hårdare tag mot fildelning av upphovsrättsskyddat material på nätet. En av miljöpartiets ledamöter röstade för rapporten, trots att partiet är emot en kriminalisering.

Isabella Lövin, en av miljöpartiets två representanter i EU-parlamentet, röstade för Gallo-rapporten. Carl Schlyter, partiets andre EU-parlamentariker, röstade emot och stödde en alternativ resolution som lagts fram av parlamentets gröna grupp. Denna resolution stöddes även av svenska socialdemokrater och vänsterpartister samt piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström.

”Tyvärr lyckades vi inte få majoritet”, säger Carl Schlyter i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Gallo-rapporten innehåller många saker vi är kritiska emot. Framförallt gäller det kriminalisering av fildelning. Resolutionen jämställer varumärkesförfalskning med fildelning och det kan man inte göra”.

Schlyter menar att det är uppenbart att lobbyister har haft ett stort inflytande.

Medicin och musik samma sak

Den alternativa resolutionen, som röstades ned, fokuserar på varumärkesförfalskning och omfattar inte upphovsrättsintrång på internet.
Enligt Gallo-rapporten är det samma sak att producera förfalskad medicin som att dela upphovsrättsskyddad musik på nätet. Precis som flera rapporter signerade nöjesindustrin, sammanblandar Gallo termerna förfalskning och piratverksamhet, något som är minst sagt missvisande, skriver sajten Torrentfreak.

Viktigt försvara konstnärer

”Som journalist sedan 25 år och författare så röstade jag idag för Gallo-rapporten. Den handlar om skydd för immateriella rättigheter – det vill säga att författare, filmmakare, kompositörer och andra upphovsrättshavare ska kunna få ersättning för sitt arbete”, säger Isabella Lövin på Miljöpartiets sajt. Hon fortsätter:

”Det är viktigt att försvara konstnärers rätt att förtjäna sitt levebröd och därför röstade jag för rapporten”.

Gallo-rapporten antogs med 328 röster för och 245 emot. 81 avstod från att rösta. Rapporten har fått sitt namn efter sin upphovskvinna, den franska parlamentarikern Marielle Gallo. Den är inte lagstiftande, men kommer att fungera som rådgivande för EU:s medlemsländer. Regeringar och lobbyister kan använda den som en ursäkt för hårdare tag mot piratverksamhet.

Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge tillsammans med EU-parlamentarikern Christian Engström (bilden är beskuren). Foto: Tobias Björkgren/flickr

Tidigare i somras uppmärksammades att Piratparties Christian Engström var den mest populära av alla EU-parlamentariker. Tittar man närmare på listan finns där fler svenskar – inte bara på hedrande placeringar...

På fjärde plats på topplistan hamnar Miljöpartiets Carl Schlyter, dock med betydligt färre röster än PP:s Engström. Betydligt längre ned på listan hittar man Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson (plats 20), Miljöpartiets Isabella Lövin (21) och Centerpartiets Lena Ek (37).

På jumbolistan, där parlamentets mest impopulära ledamöter återfinns, hittar vi Kristdemokraternas Alf Svensson på tredje plats och Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt på femte plats. Gunnar Hökmark och Anna Ibrisagic, även de moderater, tar 7:e respektive 11:e platsen. Folkpartiets Cecilia Wikström och Marit Paulsen befinner sig på nummer 12 och 15, medan Socialdemokraternas Marita Ulvskog ligger på plats 16.

Piraten ohotad

”Piraten” Christian Engström är fortfarande ohotad som EU-parlementets mest populäre parlamentariker. Han själv var dock försiktig i sin tolkning av resultatet när sajten Freakbits pratade med honom tidigare i sommar.

”Det betyder nödvändigtvis inte att jag är den mest omtyckta. Det bara visar att mina supportrar är mer bekanta med internet och politiska tjänster som itsyourparliament.eu”.

Utöver topplistan rapporterar It’s Your Parliament.eu löpande hur EU-parlamentets ledamöter har röstat i olika frågor. Det går också att hitta fakta om alla parlamentariker.

 
Film.nu