Bombdådet i Stockholm i internationell press (här Fox news)

Bombdådet i utländsk press

#fredrik reinfeldt

Montage: Media.nu, foto: Andrew Becraft/flickr (troll), Andreas Ackerup (Mona Sahlin).

Denna krönika blir annorlunda. Det blir inte mycket om socialdemokraternas interna problem efter det att Mona Sahlin meddelat att hon avgår som partiledare.

Tyvärr har hennes karriär varit förutbestämd sedan tobleroneaffären. Alla som har haft möjlighet att ”hacka” på henne har tagit den. Hon kan inte sköta ekonomin har varit argument från de borgerliga. Men Mona Sahlin är en mycket kompetent politiker. Hon var med och löste den förra ekonomiska krisen på 1990-talet. Dock har hon för det mesta haft motvind.

Det började med ungmoderaterna. De startade kampanjen ”mosa Mona”. Märkligt nog drogs ett flertal med i detta drev. Massmedier, politiker och till slut hakade även självaste socialdemokraterna på i drevet för att bli av med Mona Sahlin.

Jag drar mig till minnes socialpsykologen Stanley Milgram och hans experiment. När en person väl har passerat en gräns fortsätter denne med att skada en människa och när man väl har öppnat för angrepp hänger andra med. Ett klassiskt exempel på mobbning. Det är mobbning Mona Sahlin har blivit utsatt för.

Inträngd i ett hörn

Trots att Mona Sahlin har varit politiskt skicklig blev hon inträngd i ett hörn, som hon inte kunde ta sig ur. Det finns också ett genusperspektiv. Hade det varit en man skulle han inte ha avgått. Skulle det varit en borgerlig politiker hade en avgång inte drivits med samma intensitet av massmedierna.

Det finns åtminstone två borgerliga partiledare som borde ha utsatts för samma tryck efter ett mycket dåligt valresultat, Maud Olofsson och Göran Hägglund, men media har inte drivit kravet på avgång för dessa två.

Kampanjen mot Mona Sahlin har varit mycket tuff under detta år. Ständigt har negativa artiklar publicerats i pressen om henne. Ett bottenmärke var när Sven Otto Littorin och Mats Odell med mycket stor precision i tid lanserade att det inte skulle bedrivas någon tobleronepolitik i landet.

Socialdemokrater hakade på

Det mest märkliga är trots allt att ledande socialdemokrater har hakat på kampanjen som startades för många år sedan av ungmoderater. Den gamla devisen är om man upprepar en sak tillräckligt ofta blir det en sanning. Dessa ledande socialdemokrater som drivit kampanjen mot Mona Sahlin säger helt plötsligt att hon är en nytänkare och hade behövts för att förnya partiet samt att hon borde väntat med att avgå till ett annat tillfälle.

Sverige ska vara ett av världens mest jämställda länder. Inte minst har socialdemokraterna hävdat att jämställdheten är viktig. Forne partiledaren Ingvar Carlsson var den som drev linjen ”varannan damernas”, vilket betydde att kvinnor och män skulle ha lika tillträde till makten. Han presenterade en regering där det var 50 procent av vardera könen. Men det tycks inte gälla när handlar om att leda partiet. Socialdemokraterna är tydligen fortfarande inte mogna för att ha en kvinnlig partiledare eftersom de inte slutit upp bakom Mona Sahlin.

Lame duck

Det man inte heller tänkt på bland företrädare för socialdemokraternas är att man kommer ha mycket stora svårigheter att bedriva oppositionspolitik. Mona Sahlin är numera en ”lame duck” och nu kommer ingen att lyssna på vad hon säger. Hon kommer inte ha något som helst politiskt inflytande. Socialdemokraterna har själva bakbundit sina händer och kommer under lång tid vara handlingsförlamade. Och det är inte enbart Mona Sahlin som ska vara ”syndabocken” som offras.

En som naturligtvis kommer att applådera hennes kommande avgång är Fredrik Reinfeldt – han slipper en kompetent oppositionsledare. Hans ungmoderater lyckades till sist att mosa Mona och ännu roligare måste det vara att socialdemokraterna fixade det själva.

Kent Härstedt?

Nu spekuleras det vilt vilken som ska efterträda Mona Sahlin och bli ny ordförande för partiet. Per Nuder, Thomas Östros, Margot Wallström och Thomas Bodström är några som nämns. En som inte figurerat och är min favorit är Kent Härstedt, även om jag helst hade sett en kvinna på posten. Kent Härstedt är en utmärkt, engagerad politiker och talare. Han har en lång politisk erfarenhet från både kommunal- och riksdagsnivå. Dessutom har han visat mycket stor handlingskraft i en plötslig krissituation vid Estonia-katastrofen. Kent Härstedt är mitt självklara val. Han är åtta år yngre än Mona Sahlin och kan vara den som föryngrar och förnyar partiet.

Det finns ingen segrare hos socialdemokraterna, de finns hos ungmoderaterna.

Konrad M Meles medverkar som fristående krönikör på Svågerpolitik.

Mer läsning: DN, Expressen, SvD, Aftonbladet, SVT, SR

Montage (foto Sofia Arkelsten: Emilia Öije)

Denna gång hade Fredrik Reinfeldt lärt sig läxan. Det skulle inte bli någon miss när han utsåg nya ministrar och ledande personer inom moderaterna.

Det borde vara allmänt känt för statsministern att de redaktioner som har resurser noggrant kontrollerar de nyutnämndas förflutna. Ibland hittar man inget, men om man hittar något slås det upp stort. Nu har Expressen gjort sitt lilla scoop. Fredrik Reinfeldts nya partisekreterare Sofia Arkelsten är denna gång den person som kommer att bli utsatt för ett litet mediedrev.

När hon presenterade sig själv som partisekreterare var det som en miljömedveten person och ett klockrent val av partiledaren. Moderaterna kunde nu få chansen att profilera sig som ”det nya miljöpartiet”, liksom de tidigare hade lyckats att kopiera socialdemokraternas politik och blivit ”det enda arbetarpartiet”.

Shellgate

Detta smarta drag skulle dock drabbas av ett bakslag. Partisekreteraren Sofia Arkelsten fastnade i ”Shellgate”. En bjudresa till idyllen Pau i södra Frankrike av ett av världens största oljebolag, Shell. Där studerade hon bränslesnåla bilar och deltog i något seminarium. Denna bjudresa kan nu bli hennes fall.

Kanske, kanske borde partiledaren ha varit medveten om resan, eftersom den företogs när Arkelsten satt i riksdagen och var partiets talesperson i miljöfrågor. Efter resan talade hon varmt om Shell i riksdagen: ”Till och med bensinbolag som Shell och Preem pratar om klimatfrågorna, och det är bra. Jag tror att de stora förändringarna kommer att ske i de mest utskällda branscherna”. Shells stora utsläpp av gas och olja i Nigeria visar dock knappast på något miljöengagemang.

På moderaternas hemsida förklarar hon resan på följande sätt:

”Resan som uppmärksammas i dagens Expressen (27/10) var en studieresa som jag genomförde i mitt dåvarande uppdrag som riksdagsledamot och aktiv i miljö- och klimatfrågor. Min bedömning var och är att resan, seminariet och möjligheten att träffa studenter, forskare och politiker från hela världen gick inom ramen för mitt uppdrag som riksdagsledamot. Självklart beklagar jag om mitt deltagande i nämnda studieresa kan uppfattas som att jag låtit mig påverkas på ett otillbörligt sätt. Det är centralt att vi som folkvalda uppträder på ett sätt som gör att vår integritet inte kan ifrågasättas.”

När statsministern får en fråga i Expressens webb-tv svarar han:

”Hon har i dag själv angivit att hon ser det som förenligt med sitt uppdrag som riksdagsledamot men uttrycker också ett beklagande om det kan uppfattas som en grund för att hon utsätts för otillbörlig påverkan. Det tycker jag är väl uttryckt. Jag är nöjd med att hon har sagt så.”

Som alltid när drevet går kommer det fram fler ”skumma” saker. Miljövännen Arkelsten lät sig bjudas av ”Forum för energi och utveckling”, en lobbyorganisation för kärnkraft, på en resa till Finland för att studera ett kärnkraftverksbygge. Hösten 2008 körde hon runt i en lånad BMW. Biltillverkaren hade kontaktat kändisar och politiker med erbjudandet att köra en Hydrogen 7. Arkelsten tackade ja, och använde bilen i jobbet och för privata ärenden som att handla på Coop, rapporterade Nyheter 24.

Blir osynlig

Jag tycker att moderaterna hanterar affären mycket bra. De hänvisar till Sofia Arkelstens uttalande på moderaternas hemsida och är sedan tysta och räknar kallt med att frågan ebbat ut om en tid. Reinfeldt tar samma ställning till Arkelsten som han gjorde när det gällde Ulrika Schenström, som senare fick avgå. Han vägrade då att tro på att hon varit på krogen, tillsammans med en journalist från TV4, och även varit berusad när hon ansvarade för nationens krisberedskap. Först när statsministern blev överbevisad fick hon avgå.

Röster höjs för att Arkelsten bör avgå, men detta är en fråga för moderaterna. Klart är dock att skandalen kring Sofia Arkelsten gör att hon har hamnat i ett ordentligt blåsväder. Åklagare kommer att göra en förundersökning och se om resan kan betecknas som muta. Kan hon segla vidare på moderaternas stormiga hav? Hennes trovärdighet i miljöfrågor har fått sig en ordentlig törn av ”Shellgate”.

Konrad M Meles medverkar som fristående krönikör på Svågerpolitik.

En amerikansk soldat på plats i Logar-provinsen i Afghanistan. Arkivfoto: U.S. Army/flickr

Vad är orsaken till att svenska militärer finns i Afghanistan? En liten påminnelse är på sin plats.

Det var med anledning av den tragiska terrorattacken mot bland annat New York den 11 september 2001 som USA knappt en månad senare inledde en invasion av landet. De lyckades ”sälja” in att det var viktigt att bekämpa talibanerna, och fick med sig ett antal länder i denna kamp. Sverige ställde upp.

Fem svenskar har hittills dödats i ”fredens tjänst”. Att bli dödad måste man ta med i beräkningen uttryckte sig flera personer nyligen. När döden blir en verklighet är det svårt att förstå. Tankar är en sak, verklighet en annan. Inte skulle min son eller dotter drabbas, sambo eller make. Att åka ut på denna mission var kanske ett sätt att tjäna pengar men inte med döden som insats.

Skulle statsminister Fredrik Reinfeldt eller försvarsminister Sten Tolgfors vilja skicka sina barn att försvara, förlåt befria, Afghanistan? Troligtvis får vi inget svar på denna fråga. De och andra som är positiva till att det finns svenska trupper i landet skulle avvisa frågan med att den är hypotetisk, eller att det inte är aktuellt eftersom deras barn inte har åldern inne för att göra militärtjänst.

Sköt för att döda

För min egen del skulle jag ha deltagit i ett FN-uppdrag. Av en tillfällighet träffade jag en person som varit ute på ett uppdrag under FN:s flagga. Han berättade följande, mycket förkortat:

”Vi patrullerade och bevakade ett område. En morgon befann vi oss i en väl skyddad skyttegrav. Plötsligt blir vi beskjutna. Vi besvarar inte elden. Vi är där för att bevaka freden och har ingen lust att skjuta tillbaka. Vi är alliansfria svenskar och freden var vår uppgift. Tanken på att vi skulle skada någon fanns inte bland oss i skyttegraven, förrän… Plötsligt blir kompisen som ligger bredvid mig sårad av en kula. Vi fylls alla av vrede och börjar urskillningslöst skjuta tillbaka, för att döda. Och vi dödade några. Fiendeelden upphörde. Nu, några år efter, har jag fortfarande inte kommit över detta”, sa personen jag mötte, medan tårarna rann utför hans kinder. Själv fick jag något viktigt att fundera över.

Alliansfria?

Det är lite märkligt att Sverige, som vill kalla sig alliansfria i fred och neutrala i krig, skickar människor till krigets Afghanistan. Vårt land har inte haft någon större kontakt med landet. Några enstaka svenskar har besökt landet. Men de som gjort mest nytta från Sverige och verkligen bidragit till landets utveckling är Svenska Afghanistankommittén. Skolor och bistånd har gett resultat och förtroende hos civilbefolkningen. Detta är förmodligen det bästa sättet att få till en demokratisk utveckling i landet. Historiskt sett har utbildning varit en viktig del i detta. Viktigt är att flickor och pojkar få samma möjlighet att gå i skola och utbildas.

Nu finns det svenska trupper i Afghanistan. Dessa trupper står under befäl av NATO och ISAF (International Security Assistance Force). Det är lite oklart var FN finns i detta sammanhang. Är de svenska trupperna där för att säkra freden eller för att bekämpa en osynlig fiende? Den frågan torde inte få något tydligt svar.

Meningslöst

När en soldat blir dödad uttrycks medkänsla från militären och politiker, vilket är mycket viktigt. Soldaten tilldelas postumt medalj för sin insats. Dock kan orden eller en medalj aldrig ersätta den som omkommit. Det känns meningslöst att en ung människa offrar sitt liv – för vad? På det finns inget svar.

Det vore bättre att satsa den dryga miljard den svenska militären kostar per år på biståndsverksamhet i landet. Det skulle på sikt leda till demokrati och utveckling. Det är tid för en planerad reträtt av den svenska militären från Afghanistan.

Konrad M Meles medverkar som fristående krönikör på Svågerpolitik.

Fler som skriver om Afghanistan: Skånskan, Expressen, Sydsvenskan, Expressen (2)

Skärmdump från obamarator.com

Nu kan du ta hand om dina politiska behov tillsammans med andra, vardagliga behov. Entré för ”The Obamarator”, en vibrator i form av USA:s 44:e president.

Det är faktiskt inte ett skämt, Obamaratorn existerar, några amerikanska bloggare har fått ”recensionsexemplar” tillskickade sig. Du kan själv beställa den för 29,99 dollar, men dessvärre verkar företaget inte kunna leverera produkten utomlands.

Nu hoppas vi att någon företagsam Gnosjö-fabrikör tar saken i egna händer och tillverkar en Reinfeldtorator. Vi tar tacksamt emot ett exemplar för utvärdering.

Visst kan ”ministrar” och ”regering” låta bra, men om vi verkligen ska rädda Sverige är det en total bolagisering som gäller. I Sverige AB blir vi alla aktieägare och får rösträtt på bolagsstämman. Svågerpolitik ger vd Fredrik Reinfeldt förslag på avdelningschefer.

Ekonomichef (tidigare finansminister): Mr Burns från ”The Simpsons”

Hårda tag och kostnadskontroll är viktigt. Mr Burns kan detta på sina fyra fingrar. Han bjuder också på ”kreativa” lösningar i affärslivet.

Farmville-chef (jordbrukminister): Marc Pincus

Ett naturligt val, då jordbruk på nätet blivit mycket större än jordbruk på landet. Det är inte lika lerigt heller. För att få hit Herr Pincus måste vi dock antagligen köpa hans företag Zynga, som äger ”Farmville”, vilket kan bli dyrt…

Säkerhetschef (försvarsminister): Hello Kitty

Kitty har inte heller gjort lumpen. Och vem skulle vilja anfalla en söt liten katt?

Rättvisechef (justitieminister): Silvio Berlusconi

När det handlar om domstolsförhandlingar och att ta sig ur rättsknipor finns det inte många statsmän som har samma erfarenhet som Herr Berlusconi. Han borde snart vara tillgänglig för ett nytt jobb dessutom.

Mys- och pysselchef (kulturminister): Ernst Kirchsteiger

Vill man bygga folkhemmet, och dessutom inreda det, är Ernst rätt man. Skön poesi får man på köpet: ”Jag vill ha sommar över precis hela kroppen, inte bara doppa tårna i den”.

Försäljning-och-hoppas-på-det-bästa-chef (näringsminister): Maud Olofsson

Att sälja ut gemensamma egendomar kan ingen vara bättre på än Fru Olofsson. Vi låter henne följa med till Sverige AB, då hon till och med visat sig villig att sälja vår egen kassa-ko Vattenfall. Här kan vi bringa in många sköna miljarder. Köparen lär också bli nöjd – på några år har nämligen köpet betalat sig självt genom företagets höga vinstmarginaler.

Avvecklingschef (socialminister): George W. Bush

Nedskärning är en viktig del av högerpolitiken, sjukhus ska säljas och skolor ska privatiseras. Herr Bush har erfarenhet av det här från hemmaplan, och kan säkert hjälpa till med några fler skattesänkningar för den rikaste procenten av medborgarna.

PR-chef (utrikesminister): Victoria Silvstedt

En bra PR-chef måste ha koll på hur man hamnar i media och visar upp svenskheten från sin bästa sida – vare sig det handlar om paparazzibilder eller kändispremiärer.

Utvecklingschef (utbildningsminister): Anna Anka

Fru Anka är inte blyg. Hon säger vad hon tycker, och vill gärna utbilda oss i nymodigheter, förlåt, gammalmodigheter.

Chef för sociala medier (socialförsäkringsminister): Ashton Kutcher

Socialförsäkringen fungerade inte, så denna post är mer i linje med gällande trender. Herr Kutcher lovar att införa lagen om en hashtag framför varje ord. Han är snygg och har drygt sex miljoner följare, ett självklart val för att få lite Hollywoodglans till kalla Sverige.

Personalchef (arbetsmarknadsminister): RUT-avdraget

Någon som är bra på att hitta billig arbetskraft, det är vad Sverige AB behöver mest av allt. Har vi tur är tjänstefolket utbildade på universitet, så får vi rent hus på akademisk nivå.

Inköpschef (handelsminister): Sofi Fahrman

Fru Fahrman är expert på att shoppa utomlands. Hon är dessutom bra på att rapportera hem om det.

Integrationschef (integrationsminister): Eva Brolin-Johansson från ”Hipp-Hipp”

Ingen är bättre än Fru Brolin-Johansson på att integrera invandrare i det svenska samhället. Är du tveksam? Ta en titt på detta klipp.

Villachef (bostadsminister): Kungen

Kungen är en person som vet hur man hanterar riktigt stora bostäder, även om det inte bor så värst många personer i dem.

Miljöchef (miljöminister): Carl-Henric Svanberg

Herr Svanberg har gjort ett utmärkt jobb med BP, och om man bjuder till lite ekonomiskt från Sverige AB kanske han kan lockas tillbaka till hemmaplan. Vi har ju heller ingen olja det kan bli problem med…

Var-glad-att du-fick-komma-hit-chef (migrationsminister): Hitler-mustasch

Mustaschen vandrar runt i ledningsgruppen enligt ett rullande schema. Sätter man denna klassiker på valfri chef blir alla nyanlända så avskräckta att de vänder i ”dörren”. Så har vi löst invandringsfrågan.

Företagshälsovårdschef (folkhälsominister): Don Draper från ”Mad men”

Finns det någon krämpa som inte ett par whiskey och några cigaretter kan lösa?

IT-chef (IT-minister): Indien

Att reda ut det där med datorer, sladdar och trådlösa saker är inte en lätt uppgift. En offshore outsourcing-uppgörelse, där Indien sköter om Sverige AB:s IT-behov, kommer drastiskt att minska kostnaderna inom detta område.

Underhållningschef med ansvar för tv-spel och poker (idrottsminister): Iphone

Friskvård och idrott behövs inte längre. Nu sitter vi hellre hemma i soffan istället för att stressa runt på någon slags bana utomhus.  Med en Iphone i ledningen kan vi vara säkra på att vi har en ”app” för varje tillfälle – vare sig det handlar om att krossa grisar i ”Angry birds” eller någon annan prestationskrävande uppgift. Våra fingrar kommer att vara i toppform.

Billig-öl-i-Tyskland-chef (EU-minister): Tabita Karlsson från ”Mia och Klara”

Samarbete på hög nivå kräver en slug värmlänning, och ingen törs ställa sig i vägen för Fru Karlsson. Rätten att köpa en billig back ”Beck” vid Border-shop i Puttgarden är värd att slåss för.

Helt ny position

Allsångs- och melodifestivalchef: Carl Bildt

Efter de senaste årens floppar bör vi satsa på starka kort. Efter att ha sett denna klassiker ännu en gång är vi övertygade om att Herr Bildt är rätt man för jobbet.

Skrotade poster

Infrastrukturminister

Vem behöver bilvägar, tåg och cykelbanor när alla ändå kommer att sitta hemma och spela tv-spel eller surfa på nätet? Här sparar vi in en hacka genom att skrota en helt onödig post.

Biståndsminister

Vafalls!? Ett företag ger inte bort något, åtminstone inte utan att förvänta sig något i utbyte. Tjänsten kan eventuellt återinrättas när bidrag till välgörenhet blir avdragsgilla.

Jämställdhetsminister

Avskaffas då det inte behövs inom företagsvärlden.

 

Bildkällor: Wikipedia, SVT, Regeringskansliet, Riksdagen, Ernstkirchsteiger.com, Newsdesk, Apple Inc, Zynga, AMC, Annaanka.com, Flickr.

Relaterat från andra medier: Aftonbladet, Expressen, SvD, SVT

 
Film.nu