Bombdådet i Stockholm i internationell press (här Fox news)

Bombdådet i utländsk press

#skola

Skärmdump från Facebook.com

Clint McCance, skolstyrelseledamot i den amerikanska delstaten Arkansas, tycker att homosexuella bör ta livet av sig. Det skrev han på sin Facebook-sida.

I onsdags förra veckan uppmanades människor att bära något lila för att stödja unga HBT-personer. Clint McCance, som är ledamot av skolstyrelsen i distriktet Midland i östra Arkansas, reagerade starkt mot detta på sin Facebook-sida. Så här skrev han:

”Allvarligt, de vill att jag ska bära lila eftersom fem ‘queers’ tog sina liv. Jag skulle bara bära det för dem om de alla begick självmord. Jag kan inte förstå att människorna i denna värld har blivit så dumma. Vi hedrar det faktum att de har syndat och tog sina liv på grund av sin egen synd. VERKLIGEN, FOLK”

Sex människor ”gillade” McCances inlägg, och han fick även uppmuntrande kommentarer. Några ifrågasatte emellertid hans uttalande. En person skrev:

”Hat är alltid rätt”.

Det fick Clint att svara:

”Nej, bara för att du är bög ger det dig inte rätt att förstöra livet för resten av oss. Om du lätt blir kränkt av att bli kallad bög, berätta då inte för någon att du är bög. Håll den skiten för dig själv. Jag bryr mig inte om hur människor väljer att leva sina liv. De stör inte mig om det håller de för sig själva. Det gör mig dock förbannad att vi ordnar en speciell lila bög-dag för dem. Jag gillar att bögar inte kan fortplanta sig. Jag tycker också om det faktum att de ofta ger varandra aids och dör”.

McCance fortsatte meningsutbytet med sina kommentatörer, och drämde till slut till med:

”Jag skulle ta avstånd från mina barn om de var gay. De kommer inte att vara välkomna i mitt hem eller i min närhet. Jag kommer absolut att köra bort dem. Naturligtvis kommer mina barn att veta bättre. Mina barn kommer att ha en solid kristen övertygelse.”

Det har redan startats en grupp på Facebook som kräver att Clint McCance sparkas från sin plats i skolstyrelsen. I skrivande stund har den över 4 000 medlemmar. [Via Facebook, The Advocate]

De rödgröna vinner över alliansen om landets skolelever skulle få bestämma, men inget av blocken får egen majoritet. Sverigedemokraterna blir istället en tung vågmästare.

Det är ingen ljus framtid Sverige går till mötes. Om eleverna i landets högstadie- och gymnasieskolor fick bestämma skulle nämligen högerextrema sverigedemokraterna få 12,8 procent och bli Sveriges fjärde största parti. I förra skolvalet fick de 4,3 procent. Om man tar skolvalet som en indikation på vart vi är på väg skulle det främlingsfientliga partiet kunna öka sin representation i landets lagstiftande församling rejält i nästa val.

Gymnasieeleverna, som borde veta aningen mer om världen än sina kamrater i högstadiet, är de ivrigaste SD-sympatisörerna. De ger sverigedemokraterna ett stöd på 14,65 procent, medan högstadieeleverna nöjer sig med 11,13 procent.

Över 45 procent

Det finns de skolor som sticker ut i valet. Bäckadalsgymnasiet i Jönköping är en sådan. Där fick SD hela 45,4 procent, och blev överlägset största parti.

”Det handlar […] om okunskap, grupptryck och kodbärare på skolan. Men även om resultatet är som det är måste vi ta ansvaret. Vi måste ständigt arbeta med vår värdegrund i det demokratiska samhället”, säger gymnasiechef Stefan Hagström till Jnytt.se.

Resultatet från skolvalet är preliminärt och det slutgiltiga valresultatet blir klart den 1 oktober.

Tobias Krantz besökte Brinellgymnasiet i Nässjö. Montage (foto, Krantz: Mikael Lundgren).

En folkpartistisk skolchef i småländska Nässjö gynnade sitt eget parti på skoltid – och tvingade dessutom eleverna att närvara.

Jan Andersson, skolchef för Brinellgymnasiet i Nässjö, tycker att det här med demokrati och politik är ganska enkelt. Låter man en politiker komma till tals i debatten räcker det väl – varför besvära fler än det behövs. Om politikern i fråga tillhör samma parti som man själv är medlem i har väl ingen större betydelse?

Sveriges Radio i Jönköping rapporterar att skolan fick besök av högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (folkpartiet) i förra veckan. Ingen annan politiker var inbjuden för att debattera med honom. För eleverna var det dessutom obligatorisk närvaro.

Några av eleverna fattade misstankar och tog reda på att skolchef Andersson själv kandiderar till kommunfullmäktige för folkpartiet.

 
Film.nu