Bombdådet i Stockholm i internationell press (här Fox news)

Bombdådet i utländsk press

#socialdemokraterna

Montage: Media.nu, foto: Andrew Becraft/flickr (troll), Andreas Ackerup (Mona Sahlin).

Denna krönika blir annorlunda. Det blir inte mycket om socialdemokraternas interna problem efter det att Mona Sahlin meddelat att hon avgår som partiledare.

Tyvärr har hennes karriär varit förutbestämd sedan tobleroneaffären. Alla som har haft möjlighet att ”hacka” på henne har tagit den. Hon kan inte sköta ekonomin har varit argument från de borgerliga. Men Mona Sahlin är en mycket kompetent politiker. Hon var med och löste den förra ekonomiska krisen på 1990-talet. Dock har hon för det mesta haft motvind.

Det började med ungmoderaterna. De startade kampanjen ”mosa Mona”. Märkligt nog drogs ett flertal med i detta drev. Massmedier, politiker och till slut hakade även självaste socialdemokraterna på i drevet för att bli av med Mona Sahlin.

Jag drar mig till minnes socialpsykologen Stanley Milgram och hans experiment. När en person väl har passerat en gräns fortsätter denne med att skada en människa och när man väl har öppnat för angrepp hänger andra med. Ett klassiskt exempel på mobbning. Det är mobbning Mona Sahlin har blivit utsatt för.

Inträngd i ett hörn

Trots att Mona Sahlin har varit politiskt skicklig blev hon inträngd i ett hörn, som hon inte kunde ta sig ur. Det finns också ett genusperspektiv. Hade det varit en man skulle han inte ha avgått. Skulle det varit en borgerlig politiker hade en avgång inte drivits med samma intensitet av massmedierna.

Det finns åtminstone två borgerliga partiledare som borde ha utsatts för samma tryck efter ett mycket dåligt valresultat, Maud Olofsson och Göran Hägglund, men media har inte drivit kravet på avgång för dessa två.

Kampanjen mot Mona Sahlin har varit mycket tuff under detta år. Ständigt har negativa artiklar publicerats i pressen om henne. Ett bottenmärke var när Sven Otto Littorin och Mats Odell med mycket stor precision i tid lanserade att det inte skulle bedrivas någon tobleronepolitik i landet.

Socialdemokrater hakade på

Det mest märkliga är trots allt att ledande socialdemokrater har hakat på kampanjen som startades för många år sedan av ungmoderater. Den gamla devisen är om man upprepar en sak tillräckligt ofta blir det en sanning. Dessa ledande socialdemokrater som drivit kampanjen mot Mona Sahlin säger helt plötsligt att hon är en nytänkare och hade behövts för att förnya partiet samt att hon borde väntat med att avgå till ett annat tillfälle.

Sverige ska vara ett av världens mest jämställda länder. Inte minst har socialdemokraterna hävdat att jämställdheten är viktig. Forne partiledaren Ingvar Carlsson var den som drev linjen ”varannan damernas”, vilket betydde att kvinnor och män skulle ha lika tillträde till makten. Han presenterade en regering där det var 50 procent av vardera könen. Men det tycks inte gälla när handlar om att leda partiet. Socialdemokraterna är tydligen fortfarande inte mogna för att ha en kvinnlig partiledare eftersom de inte slutit upp bakom Mona Sahlin.

Lame duck

Det man inte heller tänkt på bland företrädare för socialdemokraternas är att man kommer ha mycket stora svårigheter att bedriva oppositionspolitik. Mona Sahlin är numera en ”lame duck” och nu kommer ingen att lyssna på vad hon säger. Hon kommer inte ha något som helst politiskt inflytande. Socialdemokraterna har själva bakbundit sina händer och kommer under lång tid vara handlingsförlamade. Och det är inte enbart Mona Sahlin som ska vara ”syndabocken” som offras.

En som naturligtvis kommer att applådera hennes kommande avgång är Fredrik Reinfeldt – han slipper en kompetent oppositionsledare. Hans ungmoderater lyckades till sist att mosa Mona och ännu roligare måste det vara att socialdemokraterna fixade det själva.

Kent Härstedt?

Nu spekuleras det vilt vilken som ska efterträda Mona Sahlin och bli ny ordförande för partiet. Per Nuder, Thomas Östros, Margot Wallström och Thomas Bodström är några som nämns. En som inte figurerat och är min favorit är Kent Härstedt, även om jag helst hade sett en kvinna på posten. Kent Härstedt är en utmärkt, engagerad politiker och talare. Han har en lång politisk erfarenhet från både kommunal- och riksdagsnivå. Dessutom har han visat mycket stor handlingskraft i en plötslig krissituation vid Estonia-katastrofen. Kent Härstedt är mitt självklara val. Han är åtta år yngre än Mona Sahlin och kan vara den som föryngrar och förnyar partiet.

Det finns ingen segrare hos socialdemokraterna, de finns hos ungmoderaterna.

Konrad M Meles medverkar som fristående krönikör på Svågerpolitik.

Mer läsning: DN, Expressen, SvD, Aftonbladet, SVT, SR

Fredrik Reinfeldt, du vill ju väldigt gärna vara med i ett arbetarparti, så vi tänkte hjälpa dig lite på traven. Blir du av med jobbet idag kan detta vara början på något nytt och spännande – ett nystartsjobb, helt enkelt.

Om du går med i Arbetarepartiet Socialdemokraterna redan idag, kan du säkert avancera uppåt inom partiet ganska snabbt. Du har ju redan erfarenhet av branschen. Nu måste du bara lära dig att tänka på ett lite, lite annorlunda sätt. Solidaritet framför personlig vinning, medkänsla framför sänkt skatt för de rikaste. Det är väl inte så svårt?

Jag förstår att du inte vill vara en bakåtsträvare och fylla i en pappersblankett, så här får du en länk till ett formulär på nätet.

I vårt land är det självklart att vi har demokrati. Något annat vore naturligtvis otänkbart. Men har vi verklig demokrati inom alla områden? Massmedierna ägs till största delen av borgerliga stiftelser och sympatisörer.

De socialdemokratiska tidningar som tidigare fanns fick aldrig det annonsunderlag som behövdes för att klara ekonomin. Dessutom var en del av cheferna tillsatta på andra meriter än att vara duktiga publicister och tidningsmakare. Presstödet medverkade till att tidningarna klarade sig något längre än de egentligen skulle ha gjort.

Annonseringen i de tidigare socialdemokratiska tidningarna är ett särskilt kapitel och skulle mycket väl kunna bli föremål för en intressant avhandling. I korthet fungerade det så att ingen företagare ville bidra med ekonomiska medel till en socialistisk tidning.

Nu när det är valtider märker man mycket tydligt vilket övertag den borgerliga sidan har bland landets tidningar. De rödgrönas idéer försvinner och alliansen får mycket stort utrymme i de tidningar som sympatiserar med dem. De rödgröna hade naturligtvis handlat på samma sätt om de haft tillgång till denna möjlighet.

Höga rabatter

Alliansen anklagar socialdemokraterna att de får bidrag från LO och att det är värt mångmiljonbelopp. En fördel som alliansen har gentemot de rödgröna är att de har extremt höga rabatter på sina annonser, som publiceras i de borgerliga tidningarna.

Här kommer funderingar om demokrati och diktatur att göra sig gällande. Kanske är ett nytt ord på sin plats; medietatur, som får betyda diktatur inom massmedia. Motsatsen torde då bli mediekrati.

Är det kanske dags att försöka få fram någon form av public service-tidningar, som fungerar som Sveriges Radio och Sveriges Television, i allmänhetens tjänst som har en balans mellan de olika parterna i det politiska Sverige.

Konrad M Meles medverkar som fristående krönikör på Svågerpolitik.

Operation valsabotage

 

Trollen attackerar Mona Sahlin

Trollen attackerar! Kollage: Media.nu, foto: Andrew Becraft/flickr (troll), Andreas Ackerup (Mona Sahlin).

Stämningen är hetsk på flera håll i landet. Hot mot politiker, nedbrända valstugor och vandaliserade affischer. Framförallt är det Socialdemokraterna som är målet för mobben.

På Orrtorget i Sollefteå började Socialdemokraternas valstuga att brinna natten mot lördagen. Räddningstjänsten var dock snabbt på plats och lyckades släcka innan det blivit allt för stor förödelse.

”Vi fick ut alla saker inne i stugan och fick ta bort plåttaket. Det är en gåta hur det kunde börja brinna under taket. Det finns ju heller inte el i stugan”, säger styrkeledare Björn Mattsson till Allehanda.se. Han utgår från att branden måste vara anlagd.

I Ystad möttes socialdemokraten Kent Mårtensson av en dyster syn i morse. Alla valaffischer vid infarten till staden hade slagits i spillror under natten.

”Arbetslusten på topp”

”Någon eller några har minutiöst slagit sönder alla valaffischer. Arbetslusten hos förövarna har varit på topp det är en sak som är säker”, säger han till Ystads Allehanda.

Vid tre platser har alla partiets affischer förstörts, men det kan mycket väl ha hänt på fler platser, tror Mårtensson.

”Det hela känns väldigt tråkigt. Skadegörelsen är en allvarlig inskränkning i demokratin.”

Om man ska ersätta affischerna eller inte har man inte kommit fram till ännu.

Normalt sett brukar aggressioner och sabotage i valtider rikta sig mot en sittande regering. I Sverige är det detta år en motsatt situation. Pöbeln riktar sina attacker mot framförallt Socialdemokraterna, och i andra hand mot de övriga i den rödgröna oppositionen.

Anonym hatmobb

Utöver dessa synliga attacker finns det ett utbrett Mona Sahlin-hat på nätet, där riktigt fula fiskar simmar upp till ytan. Ofta döljer de sig under falskt namn eller en anonym signatur.

I kommentarersfältet på stora dagstidningar, bland dem Expressen och Dagens Nyheter, tillåts trollen härja friskt. När man granskar (det ofta undermåliga) språket i kommentarer och blogginlägg uppdagas dock ganska snart att det är ett fåtal personer som opererar under olika namn, för att de ska verka vara fler. Icke desto mindre bidrar de till att piska upp stämningen mot Sahlin och socialdemokratin.

Inte sedan Olof Palmes tid har en så utbredd politisk hatmobb existerat i Sverige. Att inte samtliga politiska ledare, oavsett blocktillhörighet, går ut och skarpt markerar att man inte finner sig i denna avancerade form av mobbing är en gåta.

Illustration: Em

Det här är samma parti som det alltid varit. En lite tråkig men pålitlig gammal fot. Kanske foten har fått lite högre klackar, men det är fortfarande samma fot. Så du som misströstande ropar ”Ingvaaaaaar, var är du?” behöver inte var orolig.

Du som är född på 90-talet eller senare kanske inte hänger med riktigt. Ingvar Carlsson var statsminister i Sverige fram till 1996. I folkmun kallad ”Foten”, för att han såg ut som en.

Fler valaffischer hittar du här!

  • 1
  • 2
 
Film.nu