Bombdådet i Stockholm i internationell press (här Fox news)

Bombdådet i utländsk press

#utrikes

Wal-Mart jagar terrorister

 

En liter mjölk och en terrorist, tack

 

Nu blir det möjligt att jaga terrorister samtidigt som man gör veckohandlingen på USA:s största stormarknadskejda, Wal-Mart.

Tillsammans med myndigheten för inrikes säkerhet (Department of Homeland Security) kommer Wal-Mart att be kunderna vara extra vaksamma medan de shoppar. Detta genom ett videomeddelande, som visas vid kassorna.

”Det här samarbetet kommer att hjälpa miljoner shoppare över hela landet att identifiera och rapportera tecken på terrorism, brottslighet och andra hot till brottsbekämpande myndigheter”, sade Janet Napolitano, minister med ansvar för inrikes säkerhet.

Ringer polisen

Åtminstone 200 varuhus deltar i samarbetet från start och inom en månad kommer 588 varuhus i 27 stater att medverka. En kort video (se ovan) kommer att visas på tv-skärmarna ovanför utgångskassorna, där Napolitano ber kunderna att kontakta myndigheterna om de anar något misstänkt.

Wal-Marts medarbetare ska kunna hjälpa till med anmälan. Personalen kommer dock inte att få någon speciell utbildning för kunna hantera sådana fall. Men…

”Om någon behöver hjälp kommer vi självklart att hjälpa till. Om någon ber oss att ringa polisen, då ringer vi polisen”, säger Dan Fogleman, talesman för Wal-Mart, enligt Msnbc.

 

Amerikanska delstaten Illinois, med Chicago som största stad, kommer att låta homosexuella ingå ”civila partnerskap”. Den kommande lagen jämställer partnerskapet med giftermål.

Förslaget, som antogs av statens båda beslutande organ, ger två personer av samma eller motsatt kön rätt att ingå ett civilt partnerskap. Illinois kommande lag skiljer sig alltså från den som finns i till exempel Storbritannien, där endast homosexuella kan ingå partnerskap.

Partnerskapet ger samma juridiska skyldigheter, ansvar, skydd och förmåner som erbjuds äkta makar. Illinois kommer även att erkänna partnerskap som har ingåtts i andra länder eller delstater. [Via Riverfront Times]

Wanted: Julian Assange

 

”Han borde mördas”

Skärmdump från Interpol.int

Wikileaks grundare Julian Assange är numer efterlyst internationellt. Det är dock inte för några av sajtens avslöjanden som han ställs till svars – det är de påstådda våldtäkterna i Sverige som spökar.

Wikileaks har ännu inte avslöjat några hemligheter om den svenska regeringen. Dock svarade Julian Assange på en fråga under en chatt med Dagens Nyheter i höstas att det skulle komma avslöjanden om ”svenska politiker”.

Det är inte bara Sverige som vill sätta klorna i Assange. Sarah Palin, som aspirerar (?) på presidentposten i USA, tycker att Assange borde jagas som om han vore Bin Laden. Han är ”en anti-amerikan med blod på sina händer” och ”cyber-verktyg” bör användas för att ”permanent avväpna Wikileaks”, fortsatte hon.

”Borde mördas”

Tom Flanagan, rådgivare och strateg till den kanadensiske premiärministern, sa i ett nyhetsprogram i går kväll att Julian Assange ”borde mördas”. Han sa också att Obama borde sätta ett pris på hans huvud, och kanske ”använda en drönare” mot Wikileaksgrundaren.

Läs mer: Interpols efterlysning, DN, Aftonbladet, SVT

Ian Goggin och Kristin Skarsholt utanför myndigheten där de ansökte om partnerskap. Foto: Chris Houston

Ett heterosexuellt par från Bristol i England ansökte om att ingå registrerat partnerskap. De blev nekade - därför att de är heterosexuella. Nu tar de hjälp av en advokat för att få rätt.

Ian Goggin, 21, och Kristin Skarsholt, 22, lockades av tryggheten och stabiliteten med ett formaliserat förhållande, men ville för denna skull inte ingå äktenskap. När de ansökte om partnerskap nekades de detta, och blev istället erbjuda att gifta sig. I dagsläget är registrerade partnerskap endast tillåtet för homosexuella par.

Det brittiska paret deltar i en aktion, ”Equal Love”, tillsammans med sju andra par. De menar att lagen är diskriminerande och vill upphäva förbuden för homosexuella att gifta sig, samt heterosexuella att ingå partnerskap.

Sexuell apartheid

Aktionen organiseras av en organisation för homosexuellas rättigheter. Den ansvarige, Peter Tatchell, menar att förbuden mot giftermål och partnerskap är en form av ”sexuell apartheid”.

Det finns en lag för straighta par och en annan för homosexuella par. Två fel blir inte till ett rätt”, säger han till BBC Bristol.

Inom aktionen ”Equal Love” kommer åtta par, fyra heterosexuella och lika många homosexuella, ansöka om att ingå partnerskap respektive äktenskap. När alla ansökningar har blivit avvisade kommer paren att kontakta en advokat för att göra en gemensam stämning.

Läs merkampanjens hemsida.

Fotnot: I Sverige avskaffades möjligheten att ingå partnerskap den 1 maj 2009, då äktenskapsbalken ändrades så att även två personer av samma kön kan ingå äktenskap.

 

En julsång skriven av ateistiske komikern Tim Minchin har rört upp känslorna i Australien. Låten, som är ett trevligt alternativ till traditionella julsånger, har nämligen ”råkat” hamna på en julskiva som ska samla in pengar till Frälsningsarmén.

Minchins låt innehåller textrader som ”I get freaked out by churches” och ”I’m not expecting a visit from Jesus”. Religiösa grupper har dömt ut den något udda julsången som ”respektlös” och ett ”sjukt skämt”. Cd:n ”Sprit of Christmas” är inne på sin 17:e upplaga, och har under åren dragit in över 42 miljoner kronor till Frälsningsarméns verksamhet.

Producenten för cd:n försvarar dock låten ”White wine in the sun”.

”Den här låten är ett vackert uttryck för värdet av familjen kring jul”, säger Lindsay Field till tidningen Herald Sun.

Kritiserar inte bara religion

Här är ett utdrag från låttexten, som inte bara kritiserar religion utan även kommersialiseringen av julen.

”I’m looking forward to Christmas
It’s sentimental, I know, but I just really like it
I am hardly religious
I’d rather break bread with Dawkins than Desmond Tutu, to be honest

And yes, I have all of the usual objections to consumerism
The commercialisation of an ancient religion
And the westernisation of a dead Palestinian
Press-ganged into selling Playstations and beer
But I still really like it”

Du kan läsa hela texten här.

På den omdebatterade cd:n framförs låten av sångerskan Kate Miller-Heidke, men här nedan kan du se och höra upphovsmannen själv när han sjunger den.

 
Film.nu