Bombdådet i Stockholm i internationell press (här Fox news)

Bombdådet i utländsk press

#val 2010

Vad ska man välja? Montage (foto: Kristdemokraterna)

Verklighetens folk har problem. Deras parti skulle ha åkt ur riksdagen om det inte varit för blå stödröster. Kanske det är dags för kristdemokraterna att byta namn, och profilera om sig.

Minst 30 procent av kristdemokraternas röster i valet var stödröster från väljare som egentligen hade tänkt att rösta på något annat blått parti. Så räddades partiet kvar i riksdagen. Den senaste opinionsundersökningen visar att partiet ligger farligt nära fyraprocentsspärren igen. Nu kan KD vara lugna en tid åtminstone. Kanske klarar man sig fyra år till nästa val, men skulle det bli nyval kan de riskera åka ur politikens finrum.

Problemen hopar sig bland kristdemokraterna och för att komma vidare och kunna locka nya väljare funderar strategerna på att byta namn på riksdagens verkligaste parti. Vi tänkte hjälpa dem på traven med några säljande förslag.

Det trygga partiet – partiet som vänder sig till de som söker trygghet i vardagen. Inga överraskningar (fler pappamånader) och otrevligheter (homoadoptioner) här inte.

De gamla Moderaterna – partiet vill ta vara på de konservativa som anser att ”De nya moderaterna” blivit alltför liberala.

Verklighetens parti – det enda parti som verkligen förstått vad verkligheten är, i verkligheten.

De nya miljöaktivisterna – paritet går ut hårt, man vill ha en miljö utan syndare, och ta röster från miljöpartiet innan moderaterna blir ”det nya miljöpartiet”.

Kristdemokraterna Piraterna – partiet söker nya väljare bland ungdomar som vill fildela med kristen värdegrund.

De nya sverigedemokraterna – partiet vill visa att också de månar om ”alla” människors lika värde.

Pensionärens vän – partiet vill visa att de verkligen bryr sig om de äldre väljarna (partiets valmanskår är den äldsta bland riksdagspartierna). Börjar man pensionera alla vid 60 års ålder så borde fyraprocentsspärren vara tryggad till nästa val.

De nya socialdemokraterna – eftersom partiet redan har kontrollen över socialdepartementet är det lika bra att ta steget fullt ut.

Konrad M Meles medverkar som fristående krönikör på Svågerpolitik.

Visst kan ”ministrar” och ”regering” låta bra, men om vi verkligen ska rädda Sverige är det en total bolagisering som gäller. I Sverige AB blir vi alla aktieägare och får rösträtt på bolagsstämman. Svågerpolitik ger vd Fredrik Reinfeldt förslag på avdelningschefer.

Ekonomichef (tidigare finansminister): Mr Burns från ”The Simpsons”

Hårda tag och kostnadskontroll är viktigt. Mr Burns kan detta på sina fyra fingrar. Han bjuder också på ”kreativa” lösningar i affärslivet.

Farmville-chef (jordbrukminister): Marc Pincus

Ett naturligt val, då jordbruk på nätet blivit mycket större än jordbruk på landet. Det är inte lika lerigt heller. För att få hit Herr Pincus måste vi dock antagligen köpa hans företag Zynga, som äger ”Farmville”, vilket kan bli dyrt…

Säkerhetschef (försvarsminister): Hello Kitty

Kitty har inte heller gjort lumpen. Och vem skulle vilja anfalla en söt liten katt?

Rättvisechef (justitieminister): Silvio Berlusconi

När det handlar om domstolsförhandlingar och att ta sig ur rättsknipor finns det inte många statsmän som har samma erfarenhet som Herr Berlusconi. Han borde snart vara tillgänglig för ett nytt jobb dessutom.

Mys- och pysselchef (kulturminister): Ernst Kirchsteiger

Vill man bygga folkhemmet, och dessutom inreda det, är Ernst rätt man. Skön poesi får man på köpet: ”Jag vill ha sommar över precis hela kroppen, inte bara doppa tårna i den”.

Försäljning-och-hoppas-på-det-bästa-chef (näringsminister): Maud Olofsson

Att sälja ut gemensamma egendomar kan ingen vara bättre på än Fru Olofsson. Vi låter henne följa med till Sverige AB, då hon till och med visat sig villig att sälja vår egen kassa-ko Vattenfall. Här kan vi bringa in många sköna miljarder. Köparen lär också bli nöjd – på några år har nämligen köpet betalat sig självt genom företagets höga vinstmarginaler.

Avvecklingschef (socialminister): George W. Bush

Nedskärning är en viktig del av högerpolitiken, sjukhus ska säljas och skolor ska privatiseras. Herr Bush har erfarenhet av det här från hemmaplan, och kan säkert hjälpa till med några fler skattesänkningar för den rikaste procenten av medborgarna.

PR-chef (utrikesminister): Victoria Silvstedt

En bra PR-chef måste ha koll på hur man hamnar i media och visar upp svenskheten från sin bästa sida – vare sig det handlar om paparazzibilder eller kändispremiärer.

Utvecklingschef (utbildningsminister): Anna Anka

Fru Anka är inte blyg. Hon säger vad hon tycker, och vill gärna utbilda oss i nymodigheter, förlåt, gammalmodigheter.

Chef för sociala medier (socialförsäkringsminister): Ashton Kutcher

Socialförsäkringen fungerade inte, så denna post är mer i linje med gällande trender. Herr Kutcher lovar att införa lagen om en hashtag framför varje ord. Han är snygg och har drygt sex miljoner följare, ett självklart val för att få lite Hollywoodglans till kalla Sverige.

Personalchef (arbetsmarknadsminister): RUT-avdraget

Någon som är bra på att hitta billig arbetskraft, det är vad Sverige AB behöver mest av allt. Har vi tur är tjänstefolket utbildade på universitet, så får vi rent hus på akademisk nivå.

Inköpschef (handelsminister): Sofi Fahrman

Fru Fahrman är expert på att shoppa utomlands. Hon är dessutom bra på att rapportera hem om det.

Integrationschef (integrationsminister): Eva Brolin-Johansson från ”Hipp-Hipp”

Ingen är bättre än Fru Brolin-Johansson på att integrera invandrare i det svenska samhället. Är du tveksam? Ta en titt på detta klipp.

Villachef (bostadsminister): Kungen

Kungen är en person som vet hur man hanterar riktigt stora bostäder, även om det inte bor så värst många personer i dem.

Miljöchef (miljöminister): Carl-Henric Svanberg

Herr Svanberg har gjort ett utmärkt jobb med BP, och om man bjuder till lite ekonomiskt från Sverige AB kanske han kan lockas tillbaka till hemmaplan. Vi har ju heller ingen olja det kan bli problem med…

Var-glad-att du-fick-komma-hit-chef (migrationsminister): Hitler-mustasch

Mustaschen vandrar runt i ledningsgruppen enligt ett rullande schema. Sätter man denna klassiker på valfri chef blir alla nyanlända så avskräckta att de vänder i ”dörren”. Så har vi löst invandringsfrågan.

Företagshälsovårdschef (folkhälsominister): Don Draper från ”Mad men”

Finns det någon krämpa som inte ett par whiskey och några cigaretter kan lösa?

IT-chef (IT-minister): Indien

Att reda ut det där med datorer, sladdar och trådlösa saker är inte en lätt uppgift. En offshore outsourcing-uppgörelse, där Indien sköter om Sverige AB:s IT-behov, kommer drastiskt att minska kostnaderna inom detta område.

Underhållningschef med ansvar för tv-spel och poker (idrottsminister): Iphone

Friskvård och idrott behövs inte längre. Nu sitter vi hellre hemma i soffan istället för att stressa runt på någon slags bana utomhus.  Med en Iphone i ledningen kan vi vara säkra på att vi har en ”app” för varje tillfälle – vare sig det handlar om att krossa grisar i ”Angry birds” eller någon annan prestationskrävande uppgift. Våra fingrar kommer att vara i toppform.

Billig-öl-i-Tyskland-chef (EU-minister): Tabita Karlsson från ”Mia och Klara”

Samarbete på hög nivå kräver en slug värmlänning, och ingen törs ställa sig i vägen för Fru Karlsson. Rätten att köpa en billig back ”Beck” vid Border-shop i Puttgarden är värd att slåss för.

Helt ny position

Allsångs- och melodifestivalchef: Carl Bildt

Efter de senaste årens floppar bör vi satsa på starka kort. Efter att ha sett denna klassiker ännu en gång är vi övertygade om att Herr Bildt är rätt man för jobbet.

Skrotade poster

Infrastrukturminister

Vem behöver bilvägar, tåg och cykelbanor när alla ändå kommer att sitta hemma och spela tv-spel eller surfa på nätet? Här sparar vi in en hacka genom att skrota en helt onödig post.

Biståndsminister

Vafalls!? Ett företag ger inte bort något, åtminstone inte utan att förvänta sig något i utbyte. Tjänsten kan eventuellt återinrättas när bidrag till välgörenhet blir avdragsgilla.

Jämställdhetsminister

Avskaffas då det inte behövs inom företagsvärlden.

 

Bildkällor: Wikipedia, SVT, Regeringskansliet, Riksdagen, Ernstkirchsteiger.com, Newsdesk, Apple Inc, Zynga, AMC, Annaanka.com, Flickr.

Relaterat från andra medier: Aftonbladet, Expressen, SvD, SVT

Lattjo-lajban med Fredde (montage).

Fem myror är fler än fyra elefanter. Kommer ni ihåg tv-programmet med Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus?

Ett inslag var Brasses ”Lattjo-lajban-låda”, där han hade fyra djur varav ett skulle bort. Magnus och Evas uppgift var att gissa vilket som skulle bort, men de fick alltid fel. Brasse hade nämligen sin fiffighetsprincip, något som ingen annan hade kunnat tänka på. Den pedagogiska avsikten var att visa tittarna (barnen) att en sak kan ha flera olika egenskaper.

Nu har Fredrik Reinfeldt öppnat sin egen lattjo-lajban-låda. Vem ska han plocka bort, vilka statsråd hör inte ihop? Det gäller att ta ut ett vinnande lag, något som han ensam är ansvarig för. Mina gissningar är att det kommer bli en förhållandevis stor regeringsombildning.

Moderaterna vill naturligtvis ha statsrådsposter i förhållande till antalet röster man fick i riksdagsvalet. Det skulle innebära att de övriga allianspartierna blir av med ett till två statsråd och att moderaterna ökar sina ministerposter. Men Reinfeldt kan också öka antalet ministrar och på så sätt skapa ”rättvisa”. Skattebetalarna får stå för kostnaden, ministrar är nämligen inte gratis.

Åsa Torstensson. Foto: Regeringskansliet.Åsa Torstensson (infrastrukturminister) har gjort ett dåligt intryck och kommer knappast lämna något större avtryck. Senast uttalade hon sig om att prata i mobilen under bilkörning. Hon hävdar att alla forskningsrapporter i ämnet säger att det inte finns något samband mellan olyckor och mobilprat. En amerikansk rapport visade att mobilsamtal eller sms varit inblandade i 16 000 dödsolyckor. Det gick tydligen Åsa spårlöst förbi. De enda länder i Europa som tillåter mobilsamtal under körning är Sverige och Albanien.

Christina Husmark Phersson. Foto: Regeringskansliet.Christina Husmark Phersson (socialförsäkringsminister) har misslyckats att förklara hur sjuka ska bedömas som sjuka och därmed få sjukpenning. Lite märkligt, hon är trots allt sjuksköterska i botten. Misslyckandet kommer att kosta henne ministerposten. En hel yrkeskår skymfas. Läkarna får ständigt se underlaget för sina sjukskrivningar underkännas av försäkringskassans handläggare. Och precis som Åsa Torstensson är Husmark Phersson inte van att hantera medierna, trots att alla ministrarna har medietränats åtskilliga gånger.

Andreas Carlgren. Foto: RegeringskanslietAndreas Carlgren (miljöminister) blir svår att ha kvar i regeringen nu när de nya moderaterna vill satsa ordentligt på miljöpolitik. Moderaterna kommer att lansera sig som ”det nya miljöpartiet” eller ”moderaterna – de gröna” och försöker vinna dessa röster från miljöpartiet. Misstänker att Reinfeldt vill tillsätta en egen, moderat miljöminister för att visa partiets engagemang.

Birgitta Ohlsson. Foto: RegeringskanslietBirgitta Ohlsson (EU-minister) eller Nyamko Sabuni (integrations- och jämställdhetsminister) tvingas att avgå eftersom moderaterna vill öka det egna antalet ministrar. Tipset är att Birgitta Ohlsson får gå.

Ewa Björling. Foto: RegeringskanslietModeraternas egen Ewa Björling har varit alldeles för osynlig som handelsminister. För allmänheten är hon nästan helt okänd som minister. Det skulle inte förvåna mig om hon ersätts med en offensiv minister.

Sten Tolgfors. Foto: RegeringskanslietSten Tolgfors har genomfört sitt uppdrag som försvarsminister och kan mycket väl komma att ersättas. Han kallas för övrigt för ”Tomhylsan” bland militärer.

Tobias Billström. Foto: RegeringskanslietTobias Billström blir av med uppdraget som arbetsmarknadsminister men behåller migrationsministerposten. Han ersätts troligen av moderaternas taleskvinna i arbetsmarknadsfrågor Hillevi Engström. Till professionen är hon kriminalinspektör. Kuriosa: SVT-journalisten Karin Hübinette är hennes syster.

Mats ”Toblerone” Odell. Foto: RegeringskanslietMats ”Toblerone” Odell (kommun- och finansmarknadsminister) kommer med största sannolikhet ersättas och hans arbetsuppgifter kommer antagligen flyttas till finansdepartementet. Det blir en moderat biträdande finansminister.

Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: RegeringskanslietLena Adelsohn Liljeroth (kulturminister) kan också vara en minister på väg ut. Moderaterna vill gärna tvätta bort vad som är kvar av ”Öfvre Östermalm”-stämpeln.

Det återstår att se hur fiffig Fredrik Reinfeldt är med ministrarna i sin ”låda”. Kanske kan han komma på en regering som ingen annan skulle kunna ha klurat ut? Skulle inte vara så nöjd med sina val kommer han att få lite hjälp av Svågerpolitik i morgon…

Konrad M Meles medverkar som fristående krönikör på Svågerpolitik.

Mer läsning i detta ämne: DN, SvD, Expressen, SR

 

”Men vad gick fel då Petter? Hur kom det sig att du sålde våra adresser vidare? Och vad tycker alla de företag som är inblandade i soppan om det? Tar Dagens Nyheter och Bonnier Tidskrifter ansvar för att du har lurat folk att visa vad de röstar på och sedan använder dina uppgifter på det här sättet?”

Nikke Lindqvist, som kritiserar Facebook-applikationen ”Riksdagsvalet 2010” i sin blogg Nikke Index. Alla de som röstat och uttryckt sina partisympatier genom applikationen har idag fått ett spam-mail med reklam för en tävling.

Fruktgänget vill ha 16 nya vänner

Läs mer om Kiwi in the City, eller läs Kiwi in the City från början!

Mer läsning i detta ämne: Aftonbladet, Expressen, SVT och DN.

 
Film.nu