Bombdådet i Stockholm i internationell press (här Fox news)

Bombdådet i utländsk press

Texter av Urban Loke

Kontroversiell utställning i Berlin

 

Hitler-souvenirer på Tyska historiska museet

På fredag öppnar utställningen på Historiska museet i Berlin. Montage: Media.nu (foto historiska museet: Sir James/Wikipedia)

Historiska museet i Berlin ger sig i kast med 1900-talets grövsta brottsling. För första gången sedan andra världskriget öppnar en utställning om Adolf Hitler i Tyskland. Återstår att se om man kan förklara för besökarna hur en så stor majoritet av dåtidens tyska befolkning kunde stötta Hitlers brott.

”Hitler och tyskarna – nationell gemenskap och brottslighet” försöker förklara hur den forne diktatorn kunde bli så populär bland tyskarna. En utställning om Hitler har varit tabu länge, då oron har varit stor att den skulle locka nynazister.

”Vi vill inte ge dem några möjligheter till identifikation”, säger historikern och utställningskuratorn Hans-Ulrich Thamer till den tyska tidningen Spiegel.

Man vill belysa samspelet mellan den tyska befolkningen och Hitler. Hur kunde diktatorn bygga upp en så bred allmän acceptens i Tyskland för den nazistiska regimen, trots folkmord och krigsförbrytelser, och varför var så många tyskar beredda att aktivt stödja diktaturen.

Kortlek

Utställningen består, som brukligt är, av texttavlor och fotografier, men man kommer också att visa olika souvenirer från den nazistiska perioden. Till exempel fotoboken ”Hitler som ingen känner honom”, av hans egen favoritfotograf Heinrich Hoffmann,  kortleken ”Führer-kvartetten”  med bilder av ledarna i den nazistiska eliten, Hindenburg och andra symboler för terrorregimen. Det kommer också att finnas propagandamålningar och byster av Hitler.

Något man inte kommer att visa är Hitlers uniformer och andra personliga ägodelar, som ligger lagrade i arkiv i Moskva. Anledningen? Man vill behålla ett kritiskt avstånd mellan besökarna och 1900-talets största förbrytare. Utställningen ska inte bidra till att skapa en fascination för Hitler.

Våg av rasism

En främlingsfientlig våg sveper just nu över Europa och USA, med rasistiska partier invalda i bland annat Sveriges, Danmarks, Hollands och Österrikes parlament. Tidpunkten för utställningen är uppenbarligen väldigt rätt eller väldigt fel. Uppnår kuratorerna sitt syfte, att utbilda besökarna om Hitlers avskyvärda brott, kan man kanske bidra till att stäva vågen av rasism. Om man däremot misslyckas kan utställningen istället bli en kultplats för rasister och de som ser den gamle diktatorn som en förebild.

Uppdatering: Se video från utställningen.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=I6cTnuJj_RM

Utställningen öppnar fredag den 15 oktober på Historiska museet i Berlin och pågår fram till den 6 februari 2011.

Illustration: Svågerpolitik.se

Sitter du på en guldgruva utan att veta om det? Du kan tjäna flera tusenlappar i månaden genom att hyra ut något som du ändå inte använder.

Att det svårt att hitta bostad i storstäder är inget nytt, men en annons från Brooklyn i New York tidigare i veckan tar kanske priset. Hyr ett redskapsskjul med charmigt rosa dubbeldörrar – för cirka 3500 kronor i månaden. Den här lilla ”studion” är drygt 8 kvadratmeter stor och, som ägarna skriver i annonsen på Craigslist, ”It’s a must-see to believe. Be prepared to be enchanted!”

Nu har vi ett förslag till alla er villaägare i Äppelviken, Askim och annorstädes. Man har ju hört att städarna insett att de kan höja sina taxor i RUT-avdragets spår, så slantarna börjar säkert sina i mångas plånböcker. Då gäller det att vara kreativ för att man ska kunna klara livhanken.

Varför inte hyra ut lekstugan i trädgården till någon fattig student, nu när det ändå börjar bli för kallt för ungarna att leka där? I en välordnad stockholmsförort borde det inte vara omöjligt att klämma ut 3000 till 4000 kronor i månaden för stugan. Känner du dig lite generös? Ställ dit en gammal kupévärmare och låta hyresgästerna duscha med hjälp av trädgårdsslangen (du kan säkert plussa på några hundralappar för lyxen). Lägg ut annonsen på Blocket idag! Det lär inte ta många minuter innan din ”fashionabla studio med sjöglimt” (ja ja, poolglimt) är uthyrd.

Och kom ihåg: Du gör samhället en god gärning genom att bidra till att minska bostadsbristen.

Fredrik Reinfeldt, du vill ju väldigt gärna vara med i ett arbetarparti, så vi tänkte hjälpa dig lite på traven. Blir du av med jobbet idag kan detta vara början på något nytt och spännande – ett nystartsjobb, helt enkelt.

Om du går med i Arbetarepartiet Socialdemokraterna redan idag, kan du säkert avancera uppåt inom partiet ganska snabbt. Du har ju redan erfarenhet av branschen. Nu måste du bara lära dig att tänka på ett lite, lite annorlunda sätt. Solidaritet framför personlig vinning, medkänsla framför sänkt skatt för de rikaste. Det är väl inte så svårt?

Jag förstår att du inte vill vara en bakåtsträvare och fylla i en pappersblankett, så här får du en länk till ett formulär på nätet.

Illustration: Em

De senaste två dygnen har proppen lossnat. Plötsligt kan svensk media inte längre hålla tillbaka den frustration som bubblar ute i landet. Rapporter om sjuka och utfattiga människor som lider av regeringens skattesänkarpolitik står som spön i backen. ”Det är dags att ta konsekvenserna, Reinfeldt”, skriver Urban Loke.

Det som fått svenska folket att rasa mest är svårt sjuka Annica Holmquists fall. Hon lider av en sjukdom som får hennes kroppsdelar att växa okontrollerat. Enligt läkaren kommer hon aldrig att kunna arbeta igen. Trots det kräver försäkringskassan att hon söker jobb, samtidigt som socialtjänsten tvingar henne att sälja sin lägenhet om hon vill ha hjälp. Till Aftonbladet säger 55-åriga Annica: ”Jag orkar inte fortsätta leva”.

Detta medan statsminister Reinfeldt och högerregeringens 183 politiskt tillsatta tjänstemän har fått sänkt skatt – sammanlagt över sju miljoner kronor – bland annat tack vare sitt eget jobbskatteavdrag. Sjuka och arbetslösa är de som har finansierat detta genom nedskärningar i sjukförsäkringen och a-kassan, skriver Expressen, som också berättar om Rasmus. Den 34-årige göteborgaren blev den 26 mars i år utslängd från försäkringskassan. Samma dag hängde han sig. ”Jag anser att det var alliansens fel att min son jagades in i döden”, säger hans mamma.

Förnedrades av kommunen

Alzheimersjuka Eva Thorelius, 66, förnedrades av kommunen när hon behövde en personlig assistent. Stockholms kommun krävde att hon skulle bevisa ett IQ under 70 för att få hjälp. ”Total brist på respekt för min patient”, säger överläkare Niels Andreasen till Aftonbladet och fortsätter: ”Jag märker att kommunerna skärpt tonen mot de sjuka”.

Redan i augusti 2007 uttalade sig socialförsäkringsminster Cristina Husmark Pehrsson (moderat) om det nya systemet för Svenska Dagbladet. Hon sade klart och tydligt att de nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.

1 800 kronor i månaden

Nu, när rapporterna om konsekvenserna når upp till ytan, ser vi resultatet. Den svårt sjuka Marie Bengtsson, 34, har just kommit hem från sin senaste organtransplantation. För att ha pengar att leva på måste hon genast gå till Arbetsförmedlingen. Annars tvingas hon klara sig på ynka 1 800 kronor i månaden. Det blir upp till hennes snart arbetslöse sambo att försörja henne, skriver Aftonbladet.

I samma tidning, på debattsidan, vädjar två läkare på Karolinska universitetssjukhuset i valets sista stund: ”Oavsett vilken regering som kommer till makten efter valet måste den sätta stopp för den hantering av cancersjuka som nu pågår”, skriver Monika König och Aina Johnsson. De berättar att en cancerdiagnos idag kan innebära att en person tvingas ut i arbetslöshet och misär. ”Sjukförsäkringens och a-kassans regler – som ska vara ett stöd och hjälp att komma igen för den som är sjuk och arbetslös – kan få just de följderna”.

Ta konsekvenserna

Det är skillnad på att leda ett land och ett företag. Fredrik Reinfeldt är bra på det här med att prata kronor och ören, men inte särskilt duktig på frågor som omsorg, social välfärd och medmänsklighet.

Fredrik, du är säkert rätt man för chefsjobbet men inte som ledare för ett demokratiskt land. Så starta istället Sverige AB, du har ju redan en perfekt man för jobbet som ekonomichef. Med lite tur är du och Borg på börsen inom ett år, och sen kan det ju bara gå uppåt, eller hur? Vad ni ska sälja … tja, om du inte redan vet det, kan jag hjälpa er i rätt riktning: sjukvård! Där finns höga vinster att hämta hem, särskilt om man drar ned på personalen och låter patienterna vänta.

Det är dags att ta konsekvenserna nu, avgå ”statsminister” Reinfeldt – och ta med dig socialminister Hägglund på vägen ut. Om Sven-Otto Littorin fick lämna jobbet för blotta misstanken att han köpt sex av en prostituerad, då är det du gjort 100 gånger värre.

Vill du bli historisk? Ta då chansen att meddela din avgång mitt under SVT:s slutdebatt i kväll. Det lär få rubriker.

Tobias Krantz besökte Brinellgymnasiet i Nässjö. Montage (foto, Krantz: Mikael Lundgren).

En folkpartistisk skolchef i småländska Nässjö gynnade sitt eget parti på skoltid – och tvingade dessutom eleverna att närvara.

Jan Andersson, skolchef för Brinellgymnasiet i Nässjö, tycker att det här med demokrati och politik är ganska enkelt. Låter man en politiker komma till tals i debatten räcker det väl – varför besvära fler än det behövs. Om politikern i fråga tillhör samma parti som man själv är medlem i har väl ingen större betydelse?

Sveriges Radio i Jönköping rapporterar att skolan fick besök av högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (folkpartiet) i förra veckan. Ingen annan politiker var inbjuden för att debattera med honom. För eleverna var det dessutom obligatorisk närvaro.

Några av eleverna fattade misstankar och tog reda på att skolchef Andersson själv kandiderar till kommunfullmäktige för folkpartiet.

  • 1
  • 2
 
Film.nu