Bombdådet i Stockholm i internationell press (här Fox news)

Bombdådet i utländsk press

#alliansen

Lattjo-lajban med Fredde (montage).

Fem myror är fler än fyra elefanter. Kommer ni ihåg tv-programmet med Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus?

Ett inslag var Brasses ”Lattjo-lajban-låda”, där han hade fyra djur varav ett skulle bort. Magnus och Evas uppgift var att gissa vilket som skulle bort, men de fick alltid fel. Brasse hade nämligen sin fiffighetsprincip, något som ingen annan hade kunnat tänka på. Den pedagogiska avsikten var att visa tittarna (barnen) att en sak kan ha flera olika egenskaper.

Nu har Fredrik Reinfeldt öppnat sin egen lattjo-lajban-låda. Vem ska han plocka bort, vilka statsråd hör inte ihop? Det gäller att ta ut ett vinnande lag, något som han ensam är ansvarig för. Mina gissningar är att det kommer bli en förhållandevis stor regeringsombildning.

Moderaterna vill naturligtvis ha statsrådsposter i förhållande till antalet röster man fick i riksdagsvalet. Det skulle innebära att de övriga allianspartierna blir av med ett till två statsråd och att moderaterna ökar sina ministerposter. Men Reinfeldt kan också öka antalet ministrar och på så sätt skapa ”rättvisa”. Skattebetalarna får stå för kostnaden, ministrar är nämligen inte gratis.

Åsa Torstensson. Foto: Regeringskansliet.Åsa Torstensson (infrastrukturminister) har gjort ett dåligt intryck och kommer knappast lämna något större avtryck. Senast uttalade hon sig om att prata i mobilen under bilkörning. Hon hävdar att alla forskningsrapporter i ämnet säger att det inte finns något samband mellan olyckor och mobilprat. En amerikansk rapport visade att mobilsamtal eller sms varit inblandade i 16 000 dödsolyckor. Det gick tydligen Åsa spårlöst förbi. De enda länder i Europa som tillåter mobilsamtal under körning är Sverige och Albanien.

Christina Husmark Phersson. Foto: Regeringskansliet.Christina Husmark Phersson (socialförsäkringsminister) har misslyckats att förklara hur sjuka ska bedömas som sjuka och därmed få sjukpenning. Lite märkligt, hon är trots allt sjuksköterska i botten. Misslyckandet kommer att kosta henne ministerposten. En hel yrkeskår skymfas. Läkarna får ständigt se underlaget för sina sjukskrivningar underkännas av försäkringskassans handläggare. Och precis som Åsa Torstensson är Husmark Phersson inte van att hantera medierna, trots att alla ministrarna har medietränats åtskilliga gånger.

Andreas Carlgren. Foto: RegeringskanslietAndreas Carlgren (miljöminister) blir svår att ha kvar i regeringen nu när de nya moderaterna vill satsa ordentligt på miljöpolitik. Moderaterna kommer att lansera sig som ”det nya miljöpartiet” eller ”moderaterna – de gröna” och försöker vinna dessa röster från miljöpartiet. Misstänker att Reinfeldt vill tillsätta en egen, moderat miljöminister för att visa partiets engagemang.

Birgitta Ohlsson. Foto: RegeringskanslietBirgitta Ohlsson (EU-minister) eller Nyamko Sabuni (integrations- och jämställdhetsminister) tvingas att avgå eftersom moderaterna vill öka det egna antalet ministrar. Tipset är att Birgitta Ohlsson får gå.

Ewa Björling. Foto: RegeringskanslietModeraternas egen Ewa Björling har varit alldeles för osynlig som handelsminister. För allmänheten är hon nästan helt okänd som minister. Det skulle inte förvåna mig om hon ersätts med en offensiv minister.

Sten Tolgfors. Foto: RegeringskanslietSten Tolgfors har genomfört sitt uppdrag som försvarsminister och kan mycket väl komma att ersättas. Han kallas för övrigt för ”Tomhylsan” bland militärer.

Tobias Billström. Foto: RegeringskanslietTobias Billström blir av med uppdraget som arbetsmarknadsminister men behåller migrationsministerposten. Han ersätts troligen av moderaternas taleskvinna i arbetsmarknadsfrågor Hillevi Engström. Till professionen är hon kriminalinspektör. Kuriosa: SVT-journalisten Karin Hübinette är hennes syster.

Mats ”Toblerone” Odell. Foto: RegeringskanslietMats ”Toblerone” Odell (kommun- och finansmarknadsminister) kommer med största sannolikhet ersättas och hans arbetsuppgifter kommer antagligen flyttas till finansdepartementet. Det blir en moderat biträdande finansminister.

Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: RegeringskanslietLena Adelsohn Liljeroth (kulturminister) kan också vara en minister på väg ut. Moderaterna vill gärna tvätta bort vad som är kvar av ”Öfvre Östermalm”-stämpeln.

Det återstår att se hur fiffig Fredrik Reinfeldt är med ministrarna i sin ”låda”. Kanske kan han komma på en regering som ingen annan skulle kunna ha klurat ut? Skulle inte vara så nöjd med sina val kommer han att få lite hjälp av Svågerpolitik i morgon…

Konrad M Meles medverkar som fristående krönikör på Svågerpolitik.

Mer läsning i detta ämne: DN, SvD, Expressen, SR

Fredrik Reinfeldt, du vill ju väldigt gärna vara med i ett arbetarparti, så vi tänkte hjälpa dig lite på traven. Blir du av med jobbet idag kan detta vara början på något nytt och spännande – ett nystartsjobb, helt enkelt.

Om du går med i Arbetarepartiet Socialdemokraterna redan idag, kan du säkert avancera uppåt inom partiet ganska snabbt. Du har ju redan erfarenhet av branschen. Nu måste du bara lära dig att tänka på ett lite, lite annorlunda sätt. Solidaritet framför personlig vinning, medkänsla framför sänkt skatt för de rikaste. Det är väl inte så svårt?

Jag förstår att du inte vill vara en bakåtsträvare och fylla i en pappersblankett, så här får du en länk till ett formulär på nätet.

 

”Man, the Swedes have their *own* problems with Right Wing Nut Job Politicians??? So much for Sweden as a worker’s paradise.”

Michelle Hass, som kommenterar en artikel på Americablog.com om bloggstormen mot den svenska alliansregeringens sjukförsäkringspolitik.

Illustration: Em

De senaste två dygnen har proppen lossnat. Plötsligt kan svensk media inte längre hålla tillbaka den frustration som bubblar ute i landet. Rapporter om sjuka och utfattiga människor som lider av regeringens skattesänkarpolitik står som spön i backen. ”Det är dags att ta konsekvenserna, Reinfeldt”, skriver Urban Loke.

Det som fått svenska folket att rasa mest är svårt sjuka Annica Holmquists fall. Hon lider av en sjukdom som får hennes kroppsdelar att växa okontrollerat. Enligt läkaren kommer hon aldrig att kunna arbeta igen. Trots det kräver försäkringskassan att hon söker jobb, samtidigt som socialtjänsten tvingar henne att sälja sin lägenhet om hon vill ha hjälp. Till Aftonbladet säger 55-åriga Annica: ”Jag orkar inte fortsätta leva”.

Detta medan statsminister Reinfeldt och högerregeringens 183 politiskt tillsatta tjänstemän har fått sänkt skatt – sammanlagt över sju miljoner kronor – bland annat tack vare sitt eget jobbskatteavdrag. Sjuka och arbetslösa är de som har finansierat detta genom nedskärningar i sjukförsäkringen och a-kassan, skriver Expressen, som också berättar om Rasmus. Den 34-årige göteborgaren blev den 26 mars i år utslängd från försäkringskassan. Samma dag hängde han sig. ”Jag anser att det var alliansens fel att min son jagades in i döden”, säger hans mamma.

Förnedrades av kommunen

Alzheimersjuka Eva Thorelius, 66, förnedrades av kommunen när hon behövde en personlig assistent. Stockholms kommun krävde att hon skulle bevisa ett IQ under 70 för att få hjälp. ”Total brist på respekt för min patient”, säger överläkare Niels Andreasen till Aftonbladet och fortsätter: ”Jag märker att kommunerna skärpt tonen mot de sjuka”.

Redan i augusti 2007 uttalade sig socialförsäkringsminster Cristina Husmark Pehrsson (moderat) om det nya systemet för Svenska Dagbladet. Hon sade klart och tydligt att de nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.

1 800 kronor i månaden

Nu, när rapporterna om konsekvenserna når upp till ytan, ser vi resultatet. Den svårt sjuka Marie Bengtsson, 34, har just kommit hem från sin senaste organtransplantation. För att ha pengar att leva på måste hon genast gå till Arbetsförmedlingen. Annars tvingas hon klara sig på ynka 1 800 kronor i månaden. Det blir upp till hennes snart arbetslöse sambo att försörja henne, skriver Aftonbladet.

I samma tidning, på debattsidan, vädjar två läkare på Karolinska universitetssjukhuset i valets sista stund: ”Oavsett vilken regering som kommer till makten efter valet måste den sätta stopp för den hantering av cancersjuka som nu pågår”, skriver Monika König och Aina Johnsson. De berättar att en cancerdiagnos idag kan innebära att en person tvingas ut i arbetslöshet och misär. ”Sjukförsäkringens och a-kassans regler – som ska vara ett stöd och hjälp att komma igen för den som är sjuk och arbetslös – kan få just de följderna”.

Ta konsekvenserna

Det är skillnad på att leda ett land och ett företag. Fredrik Reinfeldt är bra på det här med att prata kronor och ören, men inte särskilt duktig på frågor som omsorg, social välfärd och medmänsklighet.

Fredrik, du är säkert rätt man för chefsjobbet men inte som ledare för ett demokratiskt land. Så starta istället Sverige AB, du har ju redan en perfekt man för jobbet som ekonomichef. Med lite tur är du och Borg på börsen inom ett år, och sen kan det ju bara gå uppåt, eller hur? Vad ni ska sälja … tja, om du inte redan vet det, kan jag hjälpa er i rätt riktning: sjukvård! Där finns höga vinster att hämta hem, särskilt om man drar ned på personalen och låter patienterna vänta.

Det är dags att ta konsekvenserna nu, avgå ”statsminister” Reinfeldt – och ta med dig socialminister Hägglund på vägen ut. Om Sven-Otto Littorin fick lämna jobbet för blotta misstanken att han köpt sex av en prostituerad, då är det du gjort 100 gånger värre.

Vill du bli historisk? Ta då chansen att meddela din avgång mitt under SVT:s slutdebatt i kväll. Det lär få rubriker.

Illustration: Em.

Den borgerliga alliansen gillar avdrag. Rut och rot är populära och älskas av de som har råd att använda dem. Om kristdemokraten Sofie Jakobsson på Öland får bestämma kanske ytterligare ett avdrag kan bli aktuellt.

Sofie Jakobsson från öländska Borgholm, som ställer upp för kristdemokraterna i valet, vill införa kommunala eller statligt kontrollerade bordeller, rapporterade SVT:s Smålandsnytt häromveckan. På sajten Valpejl.se har hon listat frågan som den näst viktigaste att driva. Hennes tredje viktigaste fråga är att ungdomar som har fyllt 18 år ska få handla på Systembolaget.

Svågerpolitik vill nu hjälpa Sofie Jakobsson med ytterligare ett förslag, som med största sannolikhet skulle gå hem i såväl stuga som djursholmsvilla.

BUK – Bordell Utan Kostnad – innebär att man via skattsedeln får återbäring med hälften av kostnaden för sina bordellbesök. På så sätt blir vartannat samlag, avsugning eller annan sexuell tillfredsställelse kostnadsfri.

Den här gången får förstås Alliansen inte glömma bort de som är sjuka och utbrända, även de behöver ju lätta på trycket ibland. Därför kopplas BUK dessutom till försäkringskassan och högkostnadskortet. Därmed kommer bordell- och läkarbesöken aldrig att kosta mer än 900 kronor per år och person.

  • 1
  • 2
 
Film.nu