Bombdådet i Stockholm i internationell press (här Fox news)

Bombdådet i utländsk press

#moderaterna

Montage: Media.nu, foto: Andrew Becraft/flickr (troll), Andreas Ackerup (Mona Sahlin).

Denna krönika blir annorlunda. Det blir inte mycket om socialdemokraternas interna problem efter det att Mona Sahlin meddelat att hon avgår som partiledare.

Tyvärr har hennes karriär varit förutbestämd sedan tobleroneaffären. Alla som har haft möjlighet att ”hacka” på henne har tagit den. Hon kan inte sköta ekonomin har varit argument från de borgerliga. Men Mona Sahlin är en mycket kompetent politiker. Hon var med och löste den förra ekonomiska krisen på 1990-talet. Dock har hon för det mesta haft motvind.

Det började med ungmoderaterna. De startade kampanjen ”mosa Mona”. Märkligt nog drogs ett flertal med i detta drev. Massmedier, politiker och till slut hakade även självaste socialdemokraterna på i drevet för att bli av med Mona Sahlin.

Jag drar mig till minnes socialpsykologen Stanley Milgram och hans experiment. När en person väl har passerat en gräns fortsätter denne med att skada en människa och när man väl har öppnat för angrepp hänger andra med. Ett klassiskt exempel på mobbning. Det är mobbning Mona Sahlin har blivit utsatt för.

Inträngd i ett hörn

Trots att Mona Sahlin har varit politiskt skicklig blev hon inträngd i ett hörn, som hon inte kunde ta sig ur. Det finns också ett genusperspektiv. Hade det varit en man skulle han inte ha avgått. Skulle det varit en borgerlig politiker hade en avgång inte drivits med samma intensitet av massmedierna.

Det finns åtminstone två borgerliga partiledare som borde ha utsatts för samma tryck efter ett mycket dåligt valresultat, Maud Olofsson och Göran Hägglund, men media har inte drivit kravet på avgång för dessa två.

Kampanjen mot Mona Sahlin har varit mycket tuff under detta år. Ständigt har negativa artiklar publicerats i pressen om henne. Ett bottenmärke var när Sven Otto Littorin och Mats Odell med mycket stor precision i tid lanserade att det inte skulle bedrivas någon tobleronepolitik i landet.

Socialdemokrater hakade på

Det mest märkliga är trots allt att ledande socialdemokrater har hakat på kampanjen som startades för många år sedan av ungmoderater. Den gamla devisen är om man upprepar en sak tillräckligt ofta blir det en sanning. Dessa ledande socialdemokrater som drivit kampanjen mot Mona Sahlin säger helt plötsligt att hon är en nytänkare och hade behövts för att förnya partiet samt att hon borde väntat med att avgå till ett annat tillfälle.

Sverige ska vara ett av världens mest jämställda länder. Inte minst har socialdemokraterna hävdat att jämställdheten är viktig. Forne partiledaren Ingvar Carlsson var den som drev linjen ”varannan damernas”, vilket betydde att kvinnor och män skulle ha lika tillträde till makten. Han presenterade en regering där det var 50 procent av vardera könen. Men det tycks inte gälla när handlar om att leda partiet. Socialdemokraterna är tydligen fortfarande inte mogna för att ha en kvinnlig partiledare eftersom de inte slutit upp bakom Mona Sahlin.

Lame duck

Det man inte heller tänkt på bland företrädare för socialdemokraternas är att man kommer ha mycket stora svårigheter att bedriva oppositionspolitik. Mona Sahlin är numera en ”lame duck” och nu kommer ingen att lyssna på vad hon säger. Hon kommer inte ha något som helst politiskt inflytande. Socialdemokraterna har själva bakbundit sina händer och kommer under lång tid vara handlingsförlamade. Och det är inte enbart Mona Sahlin som ska vara ”syndabocken” som offras.

En som naturligtvis kommer att applådera hennes kommande avgång är Fredrik Reinfeldt – han slipper en kompetent oppositionsledare. Hans ungmoderater lyckades till sist att mosa Mona och ännu roligare måste det vara att socialdemokraterna fixade det själva.

Kent Härstedt?

Nu spekuleras det vilt vilken som ska efterträda Mona Sahlin och bli ny ordförande för partiet. Per Nuder, Thomas Östros, Margot Wallström och Thomas Bodström är några som nämns. En som inte figurerat och är min favorit är Kent Härstedt, även om jag helst hade sett en kvinna på posten. Kent Härstedt är en utmärkt, engagerad politiker och talare. Han har en lång politisk erfarenhet från både kommunal- och riksdagsnivå. Dessutom har han visat mycket stor handlingskraft i en plötslig krissituation vid Estonia-katastrofen. Kent Härstedt är mitt självklara val. Han är åtta år yngre än Mona Sahlin och kan vara den som föryngrar och förnyar partiet.

Det finns ingen segrare hos socialdemokraterna, de finns hos ungmoderaterna.

Konrad M Meles medverkar som fristående krönikör på Svågerpolitik.

Mer läsning: DN, Expressen, SvD, Aftonbladet, SVT, SR

Montage (foto Sofia Arkelsten: Emilia Öije)

Denna gång hade Fredrik Reinfeldt lärt sig läxan. Det skulle inte bli någon miss när han utsåg nya ministrar och ledande personer inom moderaterna.

Det borde vara allmänt känt för statsministern att de redaktioner som har resurser noggrant kontrollerar de nyutnämndas förflutna. Ibland hittar man inget, men om man hittar något slås det upp stort. Nu har Expressen gjort sitt lilla scoop. Fredrik Reinfeldts nya partisekreterare Sofia Arkelsten är denna gång den person som kommer att bli utsatt för ett litet mediedrev.

När hon presenterade sig själv som partisekreterare var det som en miljömedveten person och ett klockrent val av partiledaren. Moderaterna kunde nu få chansen att profilera sig som ”det nya miljöpartiet”, liksom de tidigare hade lyckats att kopiera socialdemokraternas politik och blivit ”det enda arbetarpartiet”.

Shellgate

Detta smarta drag skulle dock drabbas av ett bakslag. Partisekreteraren Sofia Arkelsten fastnade i ”Shellgate”. En bjudresa till idyllen Pau i södra Frankrike av ett av världens största oljebolag, Shell. Där studerade hon bränslesnåla bilar och deltog i något seminarium. Denna bjudresa kan nu bli hennes fall.

Kanske, kanske borde partiledaren ha varit medveten om resan, eftersom den företogs när Arkelsten satt i riksdagen och var partiets talesperson i miljöfrågor. Efter resan talade hon varmt om Shell i riksdagen: ”Till och med bensinbolag som Shell och Preem pratar om klimatfrågorna, och det är bra. Jag tror att de stora förändringarna kommer att ske i de mest utskällda branscherna”. Shells stora utsläpp av gas och olja i Nigeria visar dock knappast på något miljöengagemang.

På moderaternas hemsida förklarar hon resan på följande sätt:

”Resan som uppmärksammas i dagens Expressen (27/10) var en studieresa som jag genomförde i mitt dåvarande uppdrag som riksdagsledamot och aktiv i miljö- och klimatfrågor. Min bedömning var och är att resan, seminariet och möjligheten att träffa studenter, forskare och politiker från hela världen gick inom ramen för mitt uppdrag som riksdagsledamot. Självklart beklagar jag om mitt deltagande i nämnda studieresa kan uppfattas som att jag låtit mig påverkas på ett otillbörligt sätt. Det är centralt att vi som folkvalda uppträder på ett sätt som gör att vår integritet inte kan ifrågasättas.”

När statsministern får en fråga i Expressens webb-tv svarar han:

”Hon har i dag själv angivit att hon ser det som förenligt med sitt uppdrag som riksdagsledamot men uttrycker också ett beklagande om det kan uppfattas som en grund för att hon utsätts för otillbörlig påverkan. Det tycker jag är väl uttryckt. Jag är nöjd med att hon har sagt så.”

Som alltid när drevet går kommer det fram fler ”skumma” saker. Miljövännen Arkelsten lät sig bjudas av ”Forum för energi och utveckling”, en lobbyorganisation för kärnkraft, på en resa till Finland för att studera ett kärnkraftverksbygge. Hösten 2008 körde hon runt i en lånad BMW. Biltillverkaren hade kontaktat kändisar och politiker med erbjudandet att köra en Hydrogen 7. Arkelsten tackade ja, och använde bilen i jobbet och för privata ärenden som att handla på Coop, rapporterade Nyheter 24.

Blir osynlig

Jag tycker att moderaterna hanterar affären mycket bra. De hänvisar till Sofia Arkelstens uttalande på moderaternas hemsida och är sedan tysta och räknar kallt med att frågan ebbat ut om en tid. Reinfeldt tar samma ställning till Arkelsten som han gjorde när det gällde Ulrika Schenström, som senare fick avgå. Han vägrade då att tro på att hon varit på krogen, tillsammans med en journalist från TV4, och även varit berusad när hon ansvarade för nationens krisberedskap. Först när statsministern blev överbevisad fick hon avgå.

Röster höjs för att Arkelsten bör avgå, men detta är en fråga för moderaterna. Klart är dock att skandalen kring Sofia Arkelsten gör att hon har hamnat i ett ordentligt blåsväder. Åklagare kommer att göra en förundersökning och se om resan kan betecknas som muta. Kan hon segla vidare på moderaternas stormiga hav? Hennes trovärdighet i miljöfrågor har fått sig en ordentlig törn av ”Shellgate”.

Konrad M Meles medverkar som fristående krönikör på Svågerpolitik.

Sverigedemokraternas principprogram fungerade som inspirationskälla för M i Botkyrka. Åtminstone verkar det så när man jämför med ett moderat svar på ett departementsförslag, skriver Dagens Nyheter.

Sverigedemokraternas text inleds:

”Vi avvisar försöken att anpassa människan efter storslagna utopier. I stället menar vi att politiken bör utformas utifrån hur människan är i verkligheten.”

Moderaternas text inleds:

”Vi avvisar försöken att anpassa människan efter kulturrelativistiska utopier. I stället menar vi att politiken bör utformas utifrån hur individer verkligen fungerar.”

Katarina Berggren, socialdemokratiskt kommunalråd i Botkyrka, reagerade starkt när hon läste de båda texterna.

”Det jag läser i Moderaternas yttrande gör mig väldigt bekymrad. Det här mönstret finns i Europa, att konservativa partier valt att använda samma språkbruk som främlingsfientliga partier”, säger hon till Dagens Nyheter.

Sverigedemokraterna var inte sena att kommentera nyheten. För en stund sedan twittrade riksdagsledamoten Erik Almqvist:

”Nu börjar regeringspartiet anpassa sig efter sverigedemokratisk invandringspolitik. På tiden!” (se bild nedan)

SD gillar M

Läs mer: Dagens Nyheter

Lattjo-lajban med Fredde (montage).

Fem myror är fler än fyra elefanter. Kommer ni ihåg tv-programmet med Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus?

Ett inslag var Brasses ”Lattjo-lajban-låda”, där han hade fyra djur varav ett skulle bort. Magnus och Evas uppgift var att gissa vilket som skulle bort, men de fick alltid fel. Brasse hade nämligen sin fiffighetsprincip, något som ingen annan hade kunnat tänka på. Den pedagogiska avsikten var att visa tittarna (barnen) att en sak kan ha flera olika egenskaper.

Nu har Fredrik Reinfeldt öppnat sin egen lattjo-lajban-låda. Vem ska han plocka bort, vilka statsråd hör inte ihop? Det gäller att ta ut ett vinnande lag, något som han ensam är ansvarig för. Mina gissningar är att det kommer bli en förhållandevis stor regeringsombildning.

Moderaterna vill naturligtvis ha statsrådsposter i förhållande till antalet röster man fick i riksdagsvalet. Det skulle innebära att de övriga allianspartierna blir av med ett till två statsråd och att moderaterna ökar sina ministerposter. Men Reinfeldt kan också öka antalet ministrar och på så sätt skapa ”rättvisa”. Skattebetalarna får stå för kostnaden, ministrar är nämligen inte gratis.

Åsa Torstensson. Foto: Regeringskansliet.Åsa Torstensson (infrastrukturminister) har gjort ett dåligt intryck och kommer knappast lämna något större avtryck. Senast uttalade hon sig om att prata i mobilen under bilkörning. Hon hävdar att alla forskningsrapporter i ämnet säger att det inte finns något samband mellan olyckor och mobilprat. En amerikansk rapport visade att mobilsamtal eller sms varit inblandade i 16 000 dödsolyckor. Det gick tydligen Åsa spårlöst förbi. De enda länder i Europa som tillåter mobilsamtal under körning är Sverige och Albanien.

Christina Husmark Phersson. Foto: Regeringskansliet.Christina Husmark Phersson (socialförsäkringsminister) har misslyckats att förklara hur sjuka ska bedömas som sjuka och därmed få sjukpenning. Lite märkligt, hon är trots allt sjuksköterska i botten. Misslyckandet kommer att kosta henne ministerposten. En hel yrkeskår skymfas. Läkarna får ständigt se underlaget för sina sjukskrivningar underkännas av försäkringskassans handläggare. Och precis som Åsa Torstensson är Husmark Phersson inte van att hantera medierna, trots att alla ministrarna har medietränats åtskilliga gånger.

Andreas Carlgren. Foto: RegeringskanslietAndreas Carlgren (miljöminister) blir svår att ha kvar i regeringen nu när de nya moderaterna vill satsa ordentligt på miljöpolitik. Moderaterna kommer att lansera sig som ”det nya miljöpartiet” eller ”moderaterna – de gröna” och försöker vinna dessa röster från miljöpartiet. Misstänker att Reinfeldt vill tillsätta en egen, moderat miljöminister för att visa partiets engagemang.

Birgitta Ohlsson. Foto: RegeringskanslietBirgitta Ohlsson (EU-minister) eller Nyamko Sabuni (integrations- och jämställdhetsminister) tvingas att avgå eftersom moderaterna vill öka det egna antalet ministrar. Tipset är att Birgitta Ohlsson får gå.

Ewa Björling. Foto: RegeringskanslietModeraternas egen Ewa Björling har varit alldeles för osynlig som handelsminister. För allmänheten är hon nästan helt okänd som minister. Det skulle inte förvåna mig om hon ersätts med en offensiv minister.

Sten Tolgfors. Foto: RegeringskanslietSten Tolgfors har genomfört sitt uppdrag som försvarsminister och kan mycket väl komma att ersättas. Han kallas för övrigt för ”Tomhylsan” bland militärer.

Tobias Billström. Foto: RegeringskanslietTobias Billström blir av med uppdraget som arbetsmarknadsminister men behåller migrationsministerposten. Han ersätts troligen av moderaternas taleskvinna i arbetsmarknadsfrågor Hillevi Engström. Till professionen är hon kriminalinspektör. Kuriosa: SVT-journalisten Karin Hübinette är hennes syster.

Mats ”Toblerone” Odell. Foto: RegeringskanslietMats ”Toblerone” Odell (kommun- och finansmarknadsminister) kommer med största sannolikhet ersättas och hans arbetsuppgifter kommer antagligen flyttas till finansdepartementet. Det blir en moderat biträdande finansminister.

Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: RegeringskanslietLena Adelsohn Liljeroth (kulturminister) kan också vara en minister på väg ut. Moderaterna vill gärna tvätta bort vad som är kvar av ”Öfvre Östermalm”-stämpeln.

Det återstår att se hur fiffig Fredrik Reinfeldt är med ministrarna i sin ”låda”. Kanske kan han komma på en regering som ingen annan skulle kunna ha klurat ut? Skulle inte vara så nöjd med sina val kommer han att få lite hjälp av Svågerpolitik i morgon…

Konrad M Meles medverkar som fristående krönikör på Svågerpolitik.

Mer läsning i detta ämne: DN, SvD, Expressen, SR

Fredrik Reinfeldt, du vill ju väldigt gärna vara med i ett arbetarparti, så vi tänkte hjälpa dig lite på traven. Blir du av med jobbet idag kan detta vara början på något nytt och spännande – ett nystartsjobb, helt enkelt.

Om du går med i Arbetarepartiet Socialdemokraterna redan idag, kan du säkert avancera uppåt inom partiet ganska snabbt. Du har ju redan erfarenhet av branschen. Nu måste du bara lära dig att tänka på ett lite, lite annorlunda sätt. Solidaritet framför personlig vinning, medkänsla framför sänkt skatt för de rikaste. Det är väl inte så svårt?

Jag förstår att du inte vill vara en bakåtsträvare och fylla i en pappersblankett, så här får du en länk till ett formulär på nätet.

 
Film.nu