Bombdådet i Stockholm i internationell press (här Fox news)

Bombdådet i utländsk press

#rot

Illustration: Em.

Den borgerliga alliansen gillar avdrag. Rut och rot är populära och älskas av de som har råd att använda dem. Om kristdemokraten Sofie Jakobsson på Öland får bestämma kanske ytterligare ett avdrag kan bli aktuellt.

Sofie Jakobsson från öländska Borgholm, som ställer upp för kristdemokraterna i valet, vill införa kommunala eller statligt kontrollerade bordeller, rapporterade SVT:s Smålandsnytt häromveckan. På sajten Valpejl.se har hon listat frågan som den näst viktigaste att driva. Hennes tredje viktigaste fråga är att ungdomar som har fyllt 18 år ska få handla på Systembolaget.

Svågerpolitik vill nu hjälpa Sofie Jakobsson med ytterligare ett förslag, som med största sannolikhet skulle gå hem i såväl stuga som djursholmsvilla.

BUK – Bordell Utan Kostnad – innebär att man via skattsedeln får återbäring med hälften av kostnaden för sina bordellbesök. På så sätt blir vartannat samlag, avsugning eller annan sexuell tillfredsställelse kostnadsfri.

Den här gången får förstås Alliansen inte glömma bort de som är sjuka och utbrända, även de behöver ju lätta på trycket ibland. Därför kopplas BUK dessutom till försäkringskassan och högkostnadskortet. Därmed kommer bordell- och läkarbesöken aldrig att kosta mer än 900 kronor per år och person.

En direkt följd av ”rut”- och ”rot”-avdragen är drastiska prishöjningar inom de tjänstesektorer som avdragen omfattar. Det skriver journalisten Elisabeth Höglund i sin kolumn i Aftonbladet idag.

Skattebetalare som har använt sig av avdragen har kunnat observerat hur byggpriserna plötsligt börjat stiga som en direkt följd av rot-avdraget, skriver Höglund.

”Orsaken är att rot-avdragen gör kunderna alltmer prisokänsliga. De behöver ju bara betala 50 procent av arbetskostnaden. Då uppstår plötsligt ett utrymme för byggfirman att höja timpenningen. ‘Det blir ju i alla fall billigare för kunden än om rot-avdraget inte hade funnits’ (hantverkarens motivering). Ett jobb, som normalt skulle ha kostat 60 000 kronor höjs plötsligt till 80 000. Varför? undrar kunden. Jo, för du behöver ju ändå bara betala 40 000.”

Höglund berättar om en kvinna som 2008 lät en trädgårdsmästare klippa hennes buskar. Då tog han 4 000 kronor för jobbet.

”Året därpå, 2009, lämnade exakt samme trädgårdsmästare en offert på exakt samma arbete men då hade priset tredubblats – till 12 000 kronor.”

Elisabeth Höglund avslutar med att fråga sig varför folk inte ska kunna måla om i köket utan att få 50 procents rabatt av staten.

”Så fattiga är väl ändå inte vi svenskar.”

 
Film.nu