Bombdådet i Stockholm i internationell press (här Fox news)

Bombdådet i utländsk press

#sverige ab

Visst kan ”ministrar” och ”regering” låta bra, men om vi verkligen ska rädda Sverige är det en total bolagisering som gäller. I Sverige AB blir vi alla aktieägare och får rösträtt på bolagsstämman. Svågerpolitik ger vd Fredrik Reinfeldt förslag på avdelningschefer.

Ekonomichef (tidigare finansminister): Mr Burns från ”The Simpsons”

Hårda tag och kostnadskontroll är viktigt. Mr Burns kan detta på sina fyra fingrar. Han bjuder också på ”kreativa” lösningar i affärslivet.

Farmville-chef (jordbrukminister): Marc Pincus

Ett naturligt val, då jordbruk på nätet blivit mycket större än jordbruk på landet. Det är inte lika lerigt heller. För att få hit Herr Pincus måste vi dock antagligen köpa hans företag Zynga, som äger ”Farmville”, vilket kan bli dyrt…

Säkerhetschef (försvarsminister): Hello Kitty

Kitty har inte heller gjort lumpen. Och vem skulle vilja anfalla en söt liten katt?

Rättvisechef (justitieminister): Silvio Berlusconi

När det handlar om domstolsförhandlingar och att ta sig ur rättsknipor finns det inte många statsmän som har samma erfarenhet som Herr Berlusconi. Han borde snart vara tillgänglig för ett nytt jobb dessutom.

Mys- och pysselchef (kulturminister): Ernst Kirchsteiger

Vill man bygga folkhemmet, och dessutom inreda det, är Ernst rätt man. Skön poesi får man på köpet: ”Jag vill ha sommar över precis hela kroppen, inte bara doppa tårna i den”.

Försäljning-och-hoppas-på-det-bästa-chef (näringsminister): Maud Olofsson

Att sälja ut gemensamma egendomar kan ingen vara bättre på än Fru Olofsson. Vi låter henne följa med till Sverige AB, då hon till och med visat sig villig att sälja vår egen kassa-ko Vattenfall. Här kan vi bringa in många sköna miljarder. Köparen lär också bli nöjd – på några år har nämligen köpet betalat sig självt genom företagets höga vinstmarginaler.

Avvecklingschef (socialminister): George W. Bush

Nedskärning är en viktig del av högerpolitiken, sjukhus ska säljas och skolor ska privatiseras. Herr Bush har erfarenhet av det här från hemmaplan, och kan säkert hjälpa till med några fler skattesänkningar för den rikaste procenten av medborgarna.

PR-chef (utrikesminister): Victoria Silvstedt

En bra PR-chef måste ha koll på hur man hamnar i media och visar upp svenskheten från sin bästa sida – vare sig det handlar om paparazzibilder eller kändispremiärer.

Utvecklingschef (utbildningsminister): Anna Anka

Fru Anka är inte blyg. Hon säger vad hon tycker, och vill gärna utbilda oss i nymodigheter, förlåt, gammalmodigheter.

Chef för sociala medier (socialförsäkringsminister): Ashton Kutcher

Socialförsäkringen fungerade inte, så denna post är mer i linje med gällande trender. Herr Kutcher lovar att införa lagen om en hashtag framför varje ord. Han är snygg och har drygt sex miljoner följare, ett självklart val för att få lite Hollywoodglans till kalla Sverige.

Personalchef (arbetsmarknadsminister): RUT-avdraget

Någon som är bra på att hitta billig arbetskraft, det är vad Sverige AB behöver mest av allt. Har vi tur är tjänstefolket utbildade på universitet, så får vi rent hus på akademisk nivå.

Inköpschef (handelsminister): Sofi Fahrman

Fru Fahrman är expert på att shoppa utomlands. Hon är dessutom bra på att rapportera hem om det.

Integrationschef (integrationsminister): Eva Brolin-Johansson från ”Hipp-Hipp”

Ingen är bättre än Fru Brolin-Johansson på att integrera invandrare i det svenska samhället. Är du tveksam? Ta en titt på detta klipp.

Villachef (bostadsminister): Kungen

Kungen är en person som vet hur man hanterar riktigt stora bostäder, även om det inte bor så värst många personer i dem.

Miljöchef (miljöminister): Carl-Henric Svanberg

Herr Svanberg har gjort ett utmärkt jobb med BP, och om man bjuder till lite ekonomiskt från Sverige AB kanske han kan lockas tillbaka till hemmaplan. Vi har ju heller ingen olja det kan bli problem med…

Var-glad-att du-fick-komma-hit-chef (migrationsminister): Hitler-mustasch

Mustaschen vandrar runt i ledningsgruppen enligt ett rullande schema. Sätter man denna klassiker på valfri chef blir alla nyanlända så avskräckta att de vänder i ”dörren”. Så har vi löst invandringsfrågan.

Företagshälsovårdschef (folkhälsominister): Don Draper från ”Mad men”

Finns det någon krämpa som inte ett par whiskey och några cigaretter kan lösa?

IT-chef (IT-minister): Indien

Att reda ut det där med datorer, sladdar och trådlösa saker är inte en lätt uppgift. En offshore outsourcing-uppgörelse, där Indien sköter om Sverige AB:s IT-behov, kommer drastiskt att minska kostnaderna inom detta område.

Underhållningschef med ansvar för tv-spel och poker (idrottsminister): Iphone

Friskvård och idrott behövs inte längre. Nu sitter vi hellre hemma i soffan istället för att stressa runt på någon slags bana utomhus.  Med en Iphone i ledningen kan vi vara säkra på att vi har en ”app” för varje tillfälle – vare sig det handlar om att krossa grisar i ”Angry birds” eller någon annan prestationskrävande uppgift. Våra fingrar kommer att vara i toppform.

Billig-öl-i-Tyskland-chef (EU-minister): Tabita Karlsson från ”Mia och Klara”

Samarbete på hög nivå kräver en slug värmlänning, och ingen törs ställa sig i vägen för Fru Karlsson. Rätten att köpa en billig back ”Beck” vid Border-shop i Puttgarden är värd att slåss för.

Helt ny position

Allsångs- och melodifestivalchef: Carl Bildt

Efter de senaste årens floppar bör vi satsa på starka kort. Efter att ha sett denna klassiker ännu en gång är vi övertygade om att Herr Bildt är rätt man för jobbet.

Skrotade poster

Infrastrukturminister

Vem behöver bilvägar, tåg och cykelbanor när alla ändå kommer att sitta hemma och spela tv-spel eller surfa på nätet? Här sparar vi in en hacka genom att skrota en helt onödig post.

Biståndsminister

Vafalls!? Ett företag ger inte bort något, åtminstone inte utan att förvänta sig något i utbyte. Tjänsten kan eventuellt återinrättas när bidrag till välgörenhet blir avdragsgilla.

Jämställdhetsminister

Avskaffas då det inte behövs inom företagsvärlden.

 

Bildkällor: Wikipedia, SVT, Regeringskansliet, Riksdagen, Ernstkirchsteiger.com, Newsdesk, Apple Inc, Zynga, AMC, Annaanka.com, Flickr.

Relaterat från andra medier: Aftonbladet, Expressen, SvD, SVT

Illustration: Em

De senaste två dygnen har proppen lossnat. Plötsligt kan svensk media inte längre hålla tillbaka den frustration som bubblar ute i landet. Rapporter om sjuka och utfattiga människor som lider av regeringens skattesänkarpolitik står som spön i backen. ”Det är dags att ta konsekvenserna, Reinfeldt”, skriver Urban Loke.

Det som fått svenska folket att rasa mest är svårt sjuka Annica Holmquists fall. Hon lider av en sjukdom som får hennes kroppsdelar att växa okontrollerat. Enligt läkaren kommer hon aldrig att kunna arbeta igen. Trots det kräver försäkringskassan att hon söker jobb, samtidigt som socialtjänsten tvingar henne att sälja sin lägenhet om hon vill ha hjälp. Till Aftonbladet säger 55-åriga Annica: ”Jag orkar inte fortsätta leva”.

Detta medan statsminister Reinfeldt och högerregeringens 183 politiskt tillsatta tjänstemän har fått sänkt skatt – sammanlagt över sju miljoner kronor – bland annat tack vare sitt eget jobbskatteavdrag. Sjuka och arbetslösa är de som har finansierat detta genom nedskärningar i sjukförsäkringen och a-kassan, skriver Expressen, som också berättar om Rasmus. Den 34-årige göteborgaren blev den 26 mars i år utslängd från försäkringskassan. Samma dag hängde han sig. ”Jag anser att det var alliansens fel att min son jagades in i döden”, säger hans mamma.

Förnedrades av kommunen

Alzheimersjuka Eva Thorelius, 66, förnedrades av kommunen när hon behövde en personlig assistent. Stockholms kommun krävde att hon skulle bevisa ett IQ under 70 för att få hjälp. ”Total brist på respekt för min patient”, säger överläkare Niels Andreasen till Aftonbladet och fortsätter: ”Jag märker att kommunerna skärpt tonen mot de sjuka”.

Redan i augusti 2007 uttalade sig socialförsäkringsminster Cristina Husmark Pehrsson (moderat) om det nya systemet för Svenska Dagbladet. Hon sade klart och tydligt att de nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.

1 800 kronor i månaden

Nu, när rapporterna om konsekvenserna når upp till ytan, ser vi resultatet. Den svårt sjuka Marie Bengtsson, 34, har just kommit hem från sin senaste organtransplantation. För att ha pengar att leva på måste hon genast gå till Arbetsförmedlingen. Annars tvingas hon klara sig på ynka 1 800 kronor i månaden. Det blir upp till hennes snart arbetslöse sambo att försörja henne, skriver Aftonbladet.

I samma tidning, på debattsidan, vädjar två läkare på Karolinska universitetssjukhuset i valets sista stund: ”Oavsett vilken regering som kommer till makten efter valet måste den sätta stopp för den hantering av cancersjuka som nu pågår”, skriver Monika König och Aina Johnsson. De berättar att en cancerdiagnos idag kan innebära att en person tvingas ut i arbetslöshet och misär. ”Sjukförsäkringens och a-kassans regler – som ska vara ett stöd och hjälp att komma igen för den som är sjuk och arbetslös – kan få just de följderna”.

Ta konsekvenserna

Det är skillnad på att leda ett land och ett företag. Fredrik Reinfeldt är bra på det här med att prata kronor och ören, men inte särskilt duktig på frågor som omsorg, social välfärd och medmänsklighet.

Fredrik, du är säkert rätt man för chefsjobbet men inte som ledare för ett demokratiskt land. Så starta istället Sverige AB, du har ju redan en perfekt man för jobbet som ekonomichef. Med lite tur är du och Borg på börsen inom ett år, och sen kan det ju bara gå uppåt, eller hur? Vad ni ska sälja … tja, om du inte redan vet det, kan jag hjälpa er i rätt riktning: sjukvård! Där finns höga vinster att hämta hem, särskilt om man drar ned på personalen och låter patienterna vänta.

Det är dags att ta konsekvenserna nu, avgå ”statsminister” Reinfeldt – och ta med dig socialminister Hägglund på vägen ut. Om Sven-Otto Littorin fick lämna jobbet för blotta misstanken att han köpt sex av en prostituerad, då är det du gjort 100 gånger värre.

Vill du bli historisk? Ta då chansen att meddela din avgång mitt under SVT:s slutdebatt i kväll. Det lär få rubriker.

 
Film.nu