Bombdådet i Stockholm i internationell press (här Fox news)

Bombdådet i utländsk press

#sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas principprogram fungerade som inspirationskälla för M i Botkyrka. Åtminstone verkar det så när man jämför med ett moderat svar på ett departementsförslag, skriver Dagens Nyheter.

Sverigedemokraternas text inleds:

”Vi avvisar försöken att anpassa människan efter storslagna utopier. I stället menar vi att politiken bör utformas utifrån hur människan är i verkligheten.”

Moderaternas text inleds:

”Vi avvisar försöken att anpassa människan efter kulturrelativistiska utopier. I stället menar vi att politiken bör utformas utifrån hur individer verkligen fungerar.”

Katarina Berggren, socialdemokratiskt kommunalråd i Botkyrka, reagerade starkt när hon läste de båda texterna.

”Det jag läser i Moderaternas yttrande gör mig väldigt bekymrad. Det här mönstret finns i Europa, att konservativa partier valt att använda samma språkbruk som främlingsfientliga partier”, säger hon till Dagens Nyheter.

Sverigedemokraterna var inte sena att kommentera nyheten. För en stund sedan twittrade riksdagsledamoten Erik Almqvist:

”Nu börjar regeringspartiet anpassa sig efter sverigedemokratisk invandringspolitik. På tiden!” (se bild nedan)

SD gillar M

Läs mer: Dagens Nyheter

De rödgröna vinner över alliansen om landets skolelever skulle få bestämma, men inget av blocken får egen majoritet. Sverigedemokraterna blir istället en tung vågmästare.

Det är ingen ljus framtid Sverige går till mötes. Om eleverna i landets högstadie- och gymnasieskolor fick bestämma skulle nämligen högerextrema sverigedemokraterna få 12,8 procent och bli Sveriges fjärde största parti. I förra skolvalet fick de 4,3 procent. Om man tar skolvalet som en indikation på vart vi är på väg skulle det främlingsfientliga partiet kunna öka sin representation i landets lagstiftande församling rejält i nästa val.

Gymnasieeleverna, som borde veta aningen mer om världen än sina kamrater i högstadiet, är de ivrigaste SD-sympatisörerna. De ger sverigedemokraterna ett stöd på 14,65 procent, medan högstadieeleverna nöjer sig med 11,13 procent.

Över 45 procent

Det finns de skolor som sticker ut i valet. Bäckadalsgymnasiet i Jönköping är en sådan. Där fick SD hela 45,4 procent, och blev överlägset största parti.

”Det handlar […] om okunskap, grupptryck och kodbärare på skolan. Men även om resultatet är som det är måste vi ta ansvaret. Vi måste ständigt arbeta med vår värdegrund i det demokratiska samhället”, säger gymnasiechef Stefan Hagström till Jnytt.se.

Resultatet från skolvalet är preliminärt och det slutgiltiga valresultatet blir klart den 1 oktober.

 

”The majority of the country despises the Sweden Democrats. In fact, the uproar over SD’s election was large enough to make ’Åkesson’ a trending topic on Twitter”

David J. Michael, redaktör för tidskriften Wunderkammer, skriver på Huffington Post om svensk identitet och sverigedemokraternas intåg i riksdagen.

Fredrik Reinfeldt är beredd att bilda en borgerlig regering även om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och blir vågmästare, förutsatt att högerblocket blir större än vänsterblocket.

Statsminister Reinfeldt vill inte säga att han tar stöd av Sverigedemokraterna, utan försöker lägga ansvaret på Mona Sahlin.

”Det kräver att Mona Sahlin går ihop med Sverigedemokraterna”, sa han till SVT.

Oppositionsledaren är av en annan åsikt.

”Man kan inte bara säga att man sitter kvar och sedan lägga det i mitt lilla knä, som Reinfeldt gjorde. Den som bildar regering måste visa att det finns en majoritetsregering, det blir ännu viktigare om SD är inne”, säger hon enligt Svenska Dagbladet.

”Nazisterna bekymmrar”

Inte heller alla inom den moderata partiledningen håller med Fredrik Reinfeldt. Partistyrelseledamoten Gustaf Douglas oroar sig i en intervju med Dagens Industri, som citeratas av bloggen Alliansfritt Sverige.

Finns det något som kan hota en valseger?

Nazisterna bekymrar mig. De kommer ju att ta röster och det är nog en ganska stor risk att de kommer in i riksdagen.

Skulle de kunna få en vågmästarroll?

Nej, det kommer de aldrig att tillåtas att få. Det är ingen risk för det.”

Vara störst räcker inte

Mona Sahlin tycker inte att det räcker med att vara det största blocket för att kunna bilda en regering.

”Både jag och Reinfeldt jobbar ju för att Sverigedemokraterna helst inte kommer in, men om de gör det så är det självklart att ledaren för det största blocket måste ta ansvar för att kunna bilda en stark majoritetsregering, det är skillnaden.”

Sahlin har själv gjort klart att hon inte tänker att göra sig beroende av SD, vare sig aktivt eller passivt, skriver SvD.

 
Film.nu